Stijging aantal autodiefstallen

0

In de eerste vier maanden van 2023 zijn al bijna 3.000 auto’s gestolen, bijna 6% meer dan vorig jaar en zelfs 31% hoger dan twee jaar eerder. Vooral in Limburg is de kans groot dat een auto wordt gestolen. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de politie en het CBS.

“Opvallend is dat niet alle auto’s even populair zijn bij het dievengilde. Vorig jaar was de populairste auto om te stelen, een Toyota. Maar liefst 1 op de 6 gestolen auto’s was van dit automerk. Vooral de 83% stijging bij de diefstal van Toyota’s valt mij enorm op. Toch is het verzekeren van Toyota’s nog niet duurder geworden, maar dat kan natuurlijk wel gaan komen als deze trend doorzet”, zegt auto-expert Menno Dijcks van Independer uit.

Sterke verschillen per regio

“Autodiefstal is een landelijk probleem, maar toch zijn er sterke verschillen per regio”, zegt Dijcks. “Zo staan motorvoertuigen verreweg het minst veilig geparkeerd in Limburg. Per 10.000 huishoudens vinden hier namelijk 8,3 diefstallen plaats; ruim twee keer meer dan het landelijk gemiddelde. De veiligste provincie om te parkeren is Friesland. Hier werden in de eerste vier maanden van het jaar ‘slechts’ 0,5 motorvoertuigen gestolen per 10.000 huishoudens. Ook in Zeeland slaan criminelen minder vaak hun slag met ‘maar’ 0,7 gestolen voertuigen per 10.000. Het landelijk gemiddelde is 3,7 diefstallen per 10.000 huishoudens. Ruim een kwart van alle gestolen motorvoertuigen in Nederland wordt ontvreemd in Amsterdam, Rotterdam of Den Haag (26,9%). Maar ook in Eindhoven, Nijmegen en Utrecht wordt vaak een melding gedaan van een diefstal. Toch zijn het niet de grote steden die ten opzichte van het aantal huishoudens de grootste kans hebben op een gestolen voertuig. Die twijfelachtige eer krijgt namelijk het Limburgse Beek. Per 10.000 huishoudens worden hier gemiddeld 19 motorvoertuigen gestolen.”

Premie

Dijcks: “Natuurlijk zijn er verschillen in premies tussen diefstalgevoelige en minder diefstalgevoelige auto’s. Dit zie je dan vooral terug in de WA plus en Allrisk verzekeringen, omdat die diefstal dekken. Zo is een Allrisk verzekering voor een Volkswagen Golf vrijwel twee keer zo duur als bij een Kia Picanto, die minder diefstalgevoelig is.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.