Stijgende variabele rente raakt meeneemhypotheek

0

Bij De Hypotheekshop zijn ze in de archieven van de hypotheekrente gedoken. Uit die zoektocht komt naar voren dat veel hypotheekaanbieders vaste dagen in de week hanteren voor het wijzigingen van hun rentes. In de regel komt dit vaker voor in de tweede helft van de week, met de vrijdag als uitschieter.

Na een rentedaling van vijf weken is de hypotheekrente deze week weer aan het stijgen. De Hypotheekshop: “Ruim 20 financiers voerden deze week een verhoging door van hun vaste hypotheekrente. Aan het begin van de week waren dat de regiepartijen en verzekeraars. Aan het einde van de week kondigden ook banken als SNS, ING en Rabobank verhogingen aan.”

Meeneemhypotheek

Dat huizenkopers minder geraakt lijken te worden door de stijgende variabele rente is volgens De Hypotheekshop schijn. “De variabele rente vormt de basis voor de overbruggingsrente, die veel doorstromers gedurende kortere of langere periode afsluiten. En bij een meeneemhypotheek – waarbij de huidige lage rente wordt overgezet naar de nieuwe hypotheek – wordt de oude hypotheek tot aflossing bij veel financiers naar een variabele rente omgezet.”

Rentewijzigingen op zaterdag

Met 33% van alle renteverhogingen (gemeten vanaf 2018) is de vrijdag volgens De hypotheekshop ‘een gevreesde dag’. Tegelijkertijd ziet de hypotheekketen echter een nieuw fenomeen opduiken. “Deze week kiezen de geldverstrekkers NN, ING en SNS er zelfs voor om op zaterdag een verhoging door te voeren. Dat is iets dat niet vaak voorkomt, en illustreert dat deze partijen blijkbaar snel moeten handelen”, aldus De Hypotheekshop.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.