Stijgende lonen geven starter vertrouwen

0

Bijna een kwart (24,6%) van de starters verwacht binnen een jaar een huis te kunnen kopen, blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Q&A, uitgevoerd in opdracht van Independer. Dat is fors hoger percentage dan vorig jaar, toen slechts 4,3% van de ondervraagde starters die verwachting had.

Redenen die worden genoemd voor deze ‘boost’ in het vertrouwen zijn de stijgende lonen, het hogere leenbedrag en de dalende huizenprijzen. Daarnaast geeft het nieuws van de Nederlandse Bank dat de huizenprijzen de komende jaren met zes procent gaan dalen de starters op de woningmarkt weer meer hoop. Ook worden er komend jaar verschillende maatregelen doorgevoerd om de positie van starters (en doorstromers) op de huizenmarkt te verbeteren. Zo stijgt niet alleen de NHG-grens, maar gaat ook de overdrachtsbelasting voor beleggers omhoog. Dat moet het minder aantrekkelijk maken voor beleggers om in huizen te investeren.

Nog steeds grote twijfels

Uit het onderzoek van Independer blijkt dat zo’n 60 procent van de starters wel eens twijfelt of het ooit lukt om een huis te kunnen kopen. Independer hypotheekexpert Marga Lankreijer: “De woningmarkt is gelukkig wat aan het afkoelen en de gemiddelde verkoopprijs is voor het eerst in jaren weer aan het dalen. De Nederlandse Bank verwacht een daling voor komend jaar en ook voor het jaar erna. Ook zijn er wat minder kapers op de kust en is overbieden gelukkig niet altijd meer de norm. Allemaal zaken die positief zijn voor starters.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.