‘Stijgende hypotheekrente raakt vooral starters’

0

De hypotheekrente stijgt momenteel in een tempo dat sinds de kredietcrisis ruim tien jaar geleden niet meer voorkwam. De gevolgen hiervan zijn niet voor iedereen op de woningmarkt gelijk, constateert Vereniging Eigen Huis. “De stijgende rente is vooral merkbaar voor kopers. Starters zullen daarbij de meeste pijn voelen. Zij moeten immers nog een hypotheek afsluiten en zullen daarom als eersten te maken krijgen met een stijgende rente.”

Karin Boog, financieel specialist van Vereniging Eigen Huis: “Zo kon een stel met modale salarissen van respectievelijk 34.000 en 33.000 euro begin januari nog een huis op de NHG-grens van 355.000 euro financieren. Bij een rentestijging van 0,61%, een uitschieter die inmiddels realiteit is, stokt de hypotheek op 342.000 euro, een verschil van 13.000.”

Doorstromers

“Ook doorstromers worden geraakt door de rentestijgingen”, zegt Boog. “Wel beschikken zij in de regel over wat hogere inkomens dan starters. De lagere hypotheek die zij door de stijgende rentelast krijgen, kunnen ze compenseren met de overwaarde uit hun vorige woning. Bovendien sloten de meeste doorstromers hun huidige hypotheek af in een tijd dat de rente nog veel hoger stond. Zo waren rentes van 3 tot 4% rond 2017 nog heel normaal.”

Informeer naar de gevolgen

“Of je nu starter bent of doorstromer, vraag dan je hypotheekadviseur wat voor jou de gevolgen van de stijgende rente zijn”, zegt Boog. “Mogelijk kun je daardoor minder lenen dan je nu denkt. Laat je dus niet verrassen. Hypotheekadviseurs hebben het inmiddels ook een stuk drukker door woningbezitters die hun huidige hypotheek willen oversluiten. De rente is ondanks de oplopende percentages nog steeds laag. De grote vraag is of dat op termijn ook zo blijft. Of de stijgende rente de verhoudingen op de woningmarkt sterk doen kantelen, is daarom nog onbekend. Wel houden wij de renteontwikkelingen scherp in de gaten.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.