Stichting LEF zoekt jou

0

Ken je dat gevoel? Je hebt een leuke baan, je gaat met plezier naar je werk en toch heb je het gevoel dat er iets mist. Je wilt maatschappelijk van betekenis zijn. Iets extra’s, iets goeds doen voor de samenleving. Toen mij dat gevoel bekroop ben ik mij gaan inzetten om de financiële zelfredzaamheid van jongeren te vergroten. Dat kun jij ook, want Stichting LEF zoekt vrijwilligers. Mensen zoals jij!

Goed met geld omgaan is voor volwassenen al lastig, maar voor jongeren helemaal.

Auteur: Nathan Brouwer, voorzitter Stichting LEF

Best veel mensen doen vrijwilligerswerk en zetten zich onbaatzuchtig in voor een goed doel. Voor mij is dat uitgegroeid tot het voorzitterschap van de Stichting LEF. Deze stichting, voluit Leven en Financiën, zet zich in voor financiële zelfredzaamheid van jongvolwassen mbo-studenten.

Wij doen dit met een grote groep vrijwilligers uit de financiële sector, maar we kunnen nog veel meer vrijwilligers gebruiken. Daarover straks meer. Goed met geld omgaan is voor volwassenen al lastig, maar voor jongeren helemaal. Zij komen constant in de verleiding om hun geld uit te geven. En geld wordt steeds abstracter; kopen op afbetaling is een fluitje van een cent. Online gokken en speculeren met crypto’s is heel verleidelijk. Tel daarbij op dat deze tijd van extreme inflatie en energieprijzen die door het dak gaan jongeren heel onzeker maakt.

IJzersterk lesprogramma

Stichting LEF heeft een ijzersterk lesprogramma voor financiële zelfredzaamheid ontwikkeld. Dankzij de inzet van honderden vrijwilligers verzorgen wij al ruim 10 jaar gastlessen op mbo’s door heel Nederland. Het lesprogramma is erop gericht jongeren in de leeftijd van 15 – 22 jaar verantwoordelijk leren om te gaan met geld.

Momenteel geven wij zo’n 350 lessen per schooljaar. Best veel toch? Het moeten er alleen nog véél meer worden. Want we moeten veel meer mbo’ers bereiken. Mind you: er zijn een half miljoen mbo-studenten in Nederland. Hier zijn veel vrijwilligers voor nodig. Mensen zoals jij!

Maak het verschil

Wij zijn op zoek naar mensen die het leuk vinden om een paar keer per jaar het gesprek aan te gaan met een groep jonge mensen. Een gesprek over de waarde en de betekenis van geld. Natuurlijk zijn er handige tips, denk aan aanvragen zorgtoeslag of teruggave belastingen. Maar het primaire doel is niet om daar ‘eens even uit te leggen hoe het zit’. We gaan het gesprek aan met jongens en meiden: wat betekent geld voor jou? Hoe ga jij om met je geld? Vind je het erg om rood te staan? Schaam jij je ervoor als je blut bent? Dat soort gesprekken creëert bewustzijn op hoe je jezelf verhoudt tot geld.

Dus loop jij nu ook al een tijdje met de gedachte ‘ik zou wel iets maatschappelijks willen doen? Meld je dan hier bij ons aan!

Samen voorkomen we dat jonge mensen onnodig in financiële problemen komen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.