Stichting hoopt verkoop ‘De Facultatieve’ terug te draaien

0

Stichting Fuck Up (SFU) heeft een verzoekschrift ingediend voor een voorlopig getuigenverhoor van de direct betrokkenen bij de omstreden verkoop van De Facultatieve. Volgens SFU is onder andere de overdracht van de verzekeringstak onrechtmatig en moeten de leden hun bezit terugkrijgen.

Met het voorlopig getuigenverhoor wil SFU bewijs vergaren om aan te tonen dat er bij deze transactie sprake was van ernstige misleiding en belangenverstrengeling en dat de verkoop onrechtmatig is. SFU dient het verzoekschrift in samen met Reinier van der Heijden, voormalig lid van Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie en een van de gedupeerden.

Verzekeringsbedrijf

Op 1 januari 2013 droeg de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie de aandelen in B.V. Beheermaatschappij ‘de Facultatieve’ over aan de zittende leden van de Raad van Bestuur. Daartoe werd een vennootschap opgericht – Facultatieve Groep B.V. – waarvan de voorzitter van de Raad van Bestuur – de inmiddels overleden Henry Keizer – een meerderheid van 51% in handen kreeg en de andere leden van de Raad van Bestuur de overige 49% ieder in gelijke delen. Op 10 januari 2013 volgde een persbericht dat per 1 maart van dat jaar de gehele verzekeringsportefeuille overdragen zou worden aan ASR Levensverzekering. De verzekeringsportefeuille bestond ten tijde van de overdracht uit 70.000 uitvaartpolissen met een waarde van 100 miljoen euro verzekerd kapitaal.

Uit een reconstructie van het Nederlandse journalistieke onderzoeksplatform Follow The Money (FTM) kwam in 2017 naar voren dat bij deze overname de 65.000 leden van de Vereniging door een kleine groep bestuurders buitenspel is gezet en misleid. Ook verwijt FTM de inmiddels overleden bestuursvoorzitter Henry Keizer en zijn zakenpartners de miljoenenwinst van de verkoop van het verzekeringsbedrijf verdonkeremaand te hebben. Ook voorzitter Pieter Lakeman van Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI) bijt zich vast in dit dossier.

OM seponeert strafzaak

Na verschillende publicaties in 2017 over de verkoop van De Facultatieve startte het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek naar oplichting door de nieuwe eigenaren van de onderneming. Daarnaast startte de FIOD een onderzoek naar de transactie. In mei van dit jaar besloot het Openbaar Ministerie echter de strafzaken tegen de bestuurders van De Facultatieve wegens gebrek aan bewijs te seponeren. Onbegrijpelijk en onacceptabel zegt Pierre Karsten, succesvol ondernemer en voorzitter SFU: “We moeten als samenleving laten zien dat dergelijke misstanden niet onbestraft blijven. Dat is waarom onze stichting en Reinier van der Heijden een voorlopig getuigenverhoor willen. De waarheid moet boven tafel, de daders moeten worden gestraft en de 65.000 leden moeten hun bezit terugkrijgen.”

‘Diefstal van de eeuw’

Volgens FTM realiseerde De Facultatieve in 2012 met 800 medewerkers een jaaromzet van 106 miljoen euro en was de boekwaarde volgens de jaarrekening 31,5 miljoen euro. Karsten: “Toch wisten de kopers het bedrijf dat jaar voor 12,5 miljoen euro in handen te krijgen. Dat bedrag werd bovendien vrijwel volledig met een dividenduitkering van de gekochte onderneming zelf gefinancierd. De nieuwe eigenaren hebben zelf uiteindelijk slechts 30.000 euro betaald voor een bedrijf dat – na dividenduitkering – tenminste 19 miljoen euro waard was. De 65.000 leden vertrouwden de bestuurders van de vereniging. Ze wisten niet dat sommige van hen, waaronder een aantal prominente politici en ondernemers, voornamelijk bezig waren met hun eigen belang. De Facultatieve is verkocht aan mensen die aan beide zijden van de onderhandelingstafel zaten. De leden van de vereniging, feitelijk de eigenaren van het bedrijf, zijn misleid, voorgelogen, buitenspel gezet en uiteindelijk bestolen. Dit is de diefstal van de eeuw. We willen de betrokkenen onder ede horen zodat we erachter kunnen komen hoe dit heeft kunnen gebeuren.”

Buiten spel gezet

Reinier van der Heijden is een van de gedupeerde ex-leden van de Vereniging. Volgens hem heeft het bestuur van de Vereniging de 65.000 leden om de tuin geleid en de Ledenraad willens en wetens buiten spel gezet door hen onjuist te informeren en veel te laat op de hoogte te stellen van de ingrijpende plannen. “De Ledenraad is door het bestuur misleid, bijvoorbeeld door geen open kaart te spelen over de waardebepalingen van de bezittingen. Zo is de verzekeringstak ter waarde van circa 11 miljoen euro buiten de waardebepaling gehouden terwijl deze later om niet aan Keizer en consorten is overgedragen.”

Civielrechtelijke procedure

Stichting Fuck Up is in 2003 opgericht door Pierre Karsten, Hans Preeker en Olivier Wegloop. De doelstelling van SFU is het aan de kaak stellen en bestrijden van misstanden met betrekking tot het ‘openbaar bestuur, het milieu, openbare aanbestedingen, fraude en machtsmisbruik in de breedste zin des woords’. De eisers verwachten dat uit het voorlopig getuigenverhoor zal blijken dat er bij de verkoop van De Facultatieve sprake was van onrechtmatige handelingen, rechtshandelingen in strijd met de goede zeden of openbare orde, de redelijkheid en billijkheid en dat deze handelingen in strijd waren met de statuten van De Facultatieve. SFU en Van der Heijden overwegen bovendien een civielrechtelijke procedure aanhangig te maken, met als doel een verklaring voor recht te vragen dat de verkoop van De Facultatieve onrechtmatig was, en dat de overdracht van de aandelen nietig wordt verklaard.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.