Stichting BKR: ‘Betalingsproblemen blijven afnemen’

0

Het aantal mensen met een betalingsprobleem is in de afgelopen twaalf maanden opnieuw afgenomen. Ook het totaal aantal mensen met een krediet daalt. De betalingsproblemen bij jongeren zijn wel toegenomen.

Dat blijkt uit de Kredietbarometer van Stichting BKR. Eind augustus 2022 stonden ruim 538.000 mensen bij BKR geregistreerd met een betalingsprobleem. Een jaar eerder waren dat er 632.000. In totaal hadden eind augustus 7,8 miljoen Nederlanders gezamenlijk ruim 11,8 miljoen consumptieve kredieten, tegen 8,5 miljoen Nederlanders een jaar eerder.

Problemen onder jongeren stijgen

De betalingsproblemen onder jongeren zijn sinds vorig jaar wel toegenomen. Ongeveer 36.000 jongeren van 18 tot en met 24 jaar kampten eind augustus met een betalingsprobleem. In september vorig jaar waren dit er bijna 31 duizend, een stijging van ruim 16%.

Inflatie en koopkracht

Peter van den Bosch, bestuursvoorzitter van Stichting BKR: “De berichten over de inflatie en koopkracht stemmen somber. Toch zien wij dit nog niet terug in onze cijfers. Het lijkt erop dat mensen nog steeds in staat zijn hun leningen en vaste lasten op tijd de betalen. In ons vroegsignaleringsregister zien wij een voorzichtige stijging van het aantal meldingen wat betreft zorgverzekeringen en mobiele abonnementen, maar het is nog te vroeg om daar conclusies aan te verbinden.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.