Stichting behartigt belangen crowdfunders

0

Een nieuwe stichting gaat de belangen van beleggers via crowdfunding behartigen. De Stichting Crowdfundersbelangen is opgericht als onafhankelijke toezichthouder op ondernemingen en instellingen die door middel van crowdfunding zijn gefinancierd.

“Door terugtrekkende banken is crowdfunding voor veel bedrijven een essentiële manier om investeringen gefinancierd te krijgen”, zeggen bestuurders Mark Olie en Stephan van de Vusse van de stichting. Het is volgens hen een miljardenbusiness aan het worden, die ‘snel volwassen’ moet worden.

“De AFM wil deze vorm van financiering verduurzamen en professionaliseren maar maakt zich zorgen over het te lage risicobesef van beleggers en het risicobeheer van lopende trajecten”, aldus het bestuur. “Als crowdfundingplatforms zich aansluiten bij een onafhankelijke toezichthoudende stichting, krijgt de sector het door de AFM beoogde duurzame en professionele karakter.”

Probleemgevallen

Uit enkele probleemgevallen die onlangs in het nieuws kwamen, blijkt dat de controle bij crowdfunding regelmatig tekortschiet. Volgens de stichting is het nu belangrijk dat het vertrouwen van beleggers in de sector niet verder wordt geschaad. Daar wil zij een concrete bijdrage aan leveren door tijdens de looptijd van de financiering toezicht te houden op de betreffende onderneming of instelling.

Het toezicht bestaat onder meer uit een analyse van de jaarrekening en de financieringsstructuur. Als een door crowdfunding gefinancierd project in de problemen komt, neemt de stichting maatregelen, zoals het opeisen van de lening en het uitwinnen van eventuele zekerheden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.