Stevige vuist tegen diefstal e-bikes

0

Al jaren houdt Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (SAFE) zich bezig met het terugdringen van fietsdiefstal. De nood neemt toe, want de jaarlijkse schade is inmiddels opgelopen naar zeshonderd miljoen euro, blijkt uit recent onderzoek van SAFE.

Een viertal bedrijven slaat nu de handen ineen om dit probleem op grote schaal aan te pakken. Een e-bike met GPS-protectie en een uitgebreide verzekering zijn belangrijke sleutels in deze aanpak. Volgens Guus Wesselink van Stichting SAFE worden gestolen e-bikes met GPS-protectie bijna altijd teruggevonden. Uit cijfers van fietsopsporingsdienst FRIS Nederland blijkt inderdaad dat meer dan 80% van de e-bikes wordt teruggevonden dankzij de ingebouwde chip. En vaak levert dit ook nog een kleine 10% bijvangst op doordat er op de vindplaats nog meer e-bikes gestald zijn.

Stella Fietsen, ANWB, KPN en AXA lanceren gezamenlijk Zorgeloos Fietsen. Dat is een totaalpakket met GPS-module, diefstalverzekering en vijf jaar garantie (ook op de accu). De samenwerking tussen de e-bikefabrikant, fietsverzekeraar, telecombedrijf en de leverancier van GPS-trackers, biedt naar eigen zeggen het goedkoopste en betrouwbaarste totaalpakket in de markt. “We zetten alle middelen in om de premies van fietsverzekeringen niet te hoeven verhogen”, vertelt Joris Smink van ANWB Verzekeringen. “Deze samenwerking is daar een voorbeeld van.”

Stijgende schadelast

Uit recent onderzoek van SAFE blijkt dat in 2019 13.162 maal aangifte werd gedaan van e-bikediefstal en in 2020 steeg dit aantal met 37% naar 18.032 aangiftes. Het werkelijk aantal fietsdiefstallen ligt naar schattig van de stichting echter zeven keer hoger: 113.000 gestolen fietsen. Dit in combinatie met een steeds duurder wordende e-bike, zorgt voor een stijgende schadelast. Dat zet weer de premies van fietsverzekeringen onder druk.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.