Sterke bankensector kan crisis aan

0

Europese banken krijgen in de komende drie jaar meer dan 400 miljard euro aan kredietverliezen te verduren, wat kan verdubbelen tot 800 miljard euro in het geval van een tweede lockdown. De grote Nederlandse banken kunnen dankzij hun sterke kapitaalpositie sterker uit deze crisis komen.

Dit staat in het European Banking rapport van consultant Oliver Wyman, genaamd ‘Aim For Revival. Not Just Survival’. De in het rapport voorspelde kredietverliezen zijn 40% kleiner dan tijdens de wereldwijde financiële crisis van 2008-2010 en ongeveer gelijk aan de verliezen tijdens de Europese staatsschuldencrisis van 2012-2014.

Het rapport geeft een kijkje in het toekomstige bankenlandschap in de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. De inkomsten in de bankensector zullen volgens deze analyse naar verwachting tegen 2022 met 30 miljard euro dalen, aangezien de netto rentemarges en de fee-inkomsten tegelijkertijd afnemen bij commerciële en particuliere activiteiten. Het European Banking rapport schat in dat 5% van de banken ‘ernstige problemen’ heeft in 2022, door een kapitaalpositie onder de minimumkapitaaleisen en een te lage winstgevendheid om het tij te keren. “Meer dan de helft van het kapitaal in het systeem zal in banken zitten die zich ‘in onzekerheid’ bevinden, met net genoeg kapitaal om aan de wettelijke vereisten te voldoen maar een zwak rendement genereren. Deze banken vermijden risico’s in kredietverlening en hebben moeite om transformaties te financieren”.

Nederland

Binnen Europa kijkt Ted Rudholm-Alfvin, partner bij Oliver Wyman, positief naar Nederland. “De groep grote Nederlandse banken gaat de crisis in met een relatief sterke positie. Zo heeft de groep een gemiddelde kernkapitaalratio (CET1) van meer dan 16% en een rendement op eigen vermogen (RoE) van ongeveer 7%, beide boven Europese gemiddelden. De sterke kapitaalpositie en inkomsten helpen de impact van relatief grote verliezen te verzachten en zorgen ervoor dat de banken relatief sterk uit de crisis zullen komen als het zich ontwikkelt zoals nu verwacht. Gedurende de huidige crisis heeft de Nederlandse regering veel gedaan om de klap voor banken te verzachten, waardoor een verlaging van de kapitaalratio’s is voorkomen.”

Als de Nederlandse banken erin slagen strenge kostenbesparende initiatieven door te voeren en kredietverliezen zorgvuldig te beheren, zullen ze volgens Ted Rudholm-Alfvin niet alleen sterker uit de crisis komen dan andere Europese spelers, maar zullen ze zelfs in de aanval kunnen gaan, denk bijvoorbeeld aan overnames. “Ook kunnen ze hun pre-COVID-plannen beschermen zoals digitalisering en financiering van het klimaatakkoord.”

Bankensector blijft draaien

Het rapport kijkt ook naar de maatregelen die de Europese banken moeten nemen om te overleven, waaronder aanzienlijke kostenbesparingen, balansverkortingen en het opschalen van teams die zich richten op klanten die in gebreke blijven met hun leningen. Op dit moment ziet het er volgens Christian Edelmann, co-hoofd van EMEA Financial Services bij Oliver Wyman, echter niet naar uit dat de pandemie de Europese bankensector zal verlammen. “Er zijn wel ambitieuze herstructureringsinspanningen nodig, die alleen zullen slagen als banken de betrokkenheid en steun van beleidsmakers en toezichthouders krijgen. Dat omvat onder andere het overeenkomen van transformatieplannen met kapitaaleffecten op korte termijn, het aanmoedigen van snellere consolidatie en het versnellen van de inspanningen om tot een eengemaakte financiële markt te komen. Het alternatief is een systeem dat worstelt om de economische groei te ondersteunen en achterblijft bij de rest van de wereld. ”

European Banking rapport

Oliver Wyman is een dochteronderneming van Marsh & McLennan Companies. Het European Banking rapport maakt gebruik van eigen modellen om de toekomst van banken te schatten. Hierbij wordt rekening gehouden met de standaardtarieven voor particuliere en zakelijke klanten, voorzieningen, risicogewogen activa, inkomsten en andere belangrijke bankstatistieken. De cijfers worden weergegeven op Europees niveau (VK, EU en Noorwegen) en de impact op inkomsten van de bank en de balans op landelijk niveau. Negen Europese landen zijn opgenomen in het rapport: Nederland, het VK, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, Zweden, Griekenland en Portugal.

Klik om toegang te krijgen tot European-Banking-Outlook-2020.pdf

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.