‘Stel definitief energielabel eerder in het proces verplicht’

0

Neriman Polat, Manager Funding & Distribution Hypotheken a.s.r., zou graag zien dat eerder in het hypotheekproces het definitieve energielabel van een woning bekend is. Onder de huidige regels kan het voorkomen dat een hypotheek op het allerlaatste moment in het nadeel van de klant moet worden aangepast.

‘De fase van idealisme is echt voorbij’

Sinds 1 januari 2022 moet in de verkoopadvertentie van een woning het definitieve energielabel vermeld worden. Het kan voorkomen dat ten tijde van het adverteren en de taxatie er nog geen definitief label bekend is.  De regels schrijven voor dat het definitieve label uiterlijk op moment van de overdracht verstrekt moet worden aan de koper. Voor een passende hypotheekaanvraag is dat moment veel te laat, stelt Polat. Zo laat, dat het tot onaangename verrassingen kan leiden in de afrondende fase van het hypotheekproces.

Neriman Polat: “Als het definitieve energielabel bij de aanvraag niet bekend is dan loop je het risico dat de aanvraag op basis van verkeerde uitgangspunten wordt gedaan. Als bijvoorbeeld wordt uitgegaan van label A of B, wordt de klant mogelijk een rentekorting voorgerekend die sommige verstrekkers bij label A of B bieden. Als pas bij passeren blijkt dat het om een minder goed label gaat, valt dat tegen.

Vanaf 1 januari 2024 kan in dat geval de klant ook nog eens minder lenen dan gedacht. Of kan de klant een ander bedrag lenen voor woningverduurzaming. Dit kun je voor zijn door het definitieve energielabel verplicht te stellen bij de aanvraag van een hypotheek. De leennormen 2024 maken deze aanpassing urgent.”

Lees hier het interview met Neriman Polat in InFinance

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.