‘Steeds meer ondernemers en zzp’ers bouwen pensioen op’

0

Het aantal ondernemers en zzp’ers dat bezig is met zijn of haar pensioenopbouw is in de afgelopen twee jaar flink toegenomen. Waar in 2021 nog 48% van de zzp’ers (aanvullend) pensioen opbouwde, is dat percentage in 2023 gestegen naar 68%. Toch groeien de zorgen over het ‘potje voor later’.

Dat blijkt uit een onderzoek van pensioenbank Brand New Day. Van alle ondervraagde ondernemers geeft 52% aan zich in meer of mindere mate zorgen te maken over of zij nog wel genoeg inkomen hebben tijdens hun pensioen. Daarvan maakt 20% zich sterke zorgen en 7% maakt zich zelfs zeer sterke zorgen. Zzp’ers/ondernemers die melden nog niets voor hun pensioenopbouw geregeld hebben, geven als belangrijkste reden op dat ze zich hier nog niet in verdiept hebben of er onvoldoende kennis van hebben. Zelfstandigen kiezen ervoor om hun kennis in te winnen bij familie en vrienden (32%) of doen online research (28%).

Fiscaal voordeel mislopen

Zzp’ers/ondernemers die wel bezig zijn met hun pensioenpot sparen en/of beleggen het meeste zonder fiscaal voordeel (44%, ten opzichte van 26% in 2021). Het bezit van een eigen woning is voor 43% ook een manier om geld op te bouwen voor later. Sparen en/of beleggen met fiscaal voordeel doet 30% van de ondernemers. Maar daarbij wordt zelden de maximale jaarlijkse fiscale ruimte benut. Sterker, ruim de helft benut slechts tot 40% van de jaarruimte.

Belastingvoordelen

“Sparen en beleggen voor je pensioen levert je belastingvoordelen op. Het bedrag dat je jaarlijks in je pensioenpot stopt, is aftrekbaar bij de inkomstenbelasting. Bovendien telt het voor je pensioen gereserveerde vermogen niet mee als vermogen in Box 3. Dat betekent dat je daarover geen vermogensbelasting betaalt. We zien dat steeds meer ondernemers zich er bewust van zijn dat ze zelf een potje voor later moeten opbouwen. De kennis en het bewustzijn neemt toe, maar daarentegen ook de zorgen over het inkomen voor later”, zegt Joost Tieland (foto), directeur bij Brand New Day.

Crypto in opkomst

Het aantal ondernemers dat belegt stijgt ook. Daarbij springt in het oog dat cryptovaluta momenteel de populairste belegging is onder ondernemers. 38% van de ondernemers belegt in 2023 in crypto, terwijl dat in 2021 nog maar 8% was. Verder beleggen zzp’ers in aandelen (37%), beleggingsfondsen (35%) en vastgoed zoals een eigen huis, vakantiehuisje of een huis in het buitenland (22%).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.