Steeds meer financiële instellingen wijzen kernwapens af

0

De financiële sector neemt steeds meer afstand van kernwapens. 109 banken, pensioenfondsen, vermogensbeheerders en andere financiële instellingen wereldwijd hebben beleid aangenomen tegen investeringen in kernwapenfabrikanten.

Dat blijkt uit het jaarlijkse Don’t Bank on the Bomb onderzoek van vredesorganisatie Pax en de internationale campagne tegen kernwapens ICAN. Deze instellingen nemen hun verantwoordelijkheid, vaak in tegenstelling tot de regeringen van de landen waar deze instellingen gevestigd zijn.

Hall of Fame

55 instellingen staan in de zogenaamde Hall of Fame. Zij hebben alomvattend beleid dat kernwapenproducenten volledig uitsluit van alle soorten investeringen en vormen hier een voorbeeld voor de rest van de financiële sector. In de Hall of Fame staan 14 Nederlandse instellingen, waaronder ABP, ASR, Menzis, NIBC, de Rabobank, Triodos en de Volksbank.

Runners Up

Het rapport beschrijft ook een Runners Up categorie. De instellingen die hierin staan hebben wel beleid dat investeringen in kernwapenproducenten beperkt, maar dit beleid kent één of meer tekortkomingen. Toch laten ook deze instellingen zien dat het stigma op kernwapens ook binnen de financiële sector steeds verder groeit.

VN-kernwapenverbod

Het aantal instellingen opgenomen in het Don’t Bank on the Bomb rapport is het afgelopen decennium gestaag toegenomen. Sinds het VN-kernwapenverbod (TPNW) in werking is getreden in 2021, is dat aantal nog sneller gegroeid. Vele instellingen verwijzen in hun beleid dan ook naar het verbodsverdag. Het gaat dan onder andere om instellingen uit Nederland, Australië, Noorwegen, Zweden, België, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Zij lopen daarin ver voorop op hun regeringen die tot nu toe schromen het verdrag te ondertekenen.

Groeiend stigma

Alejandra Muñoz, onderzoeker bij Pax: “De financiële sector kan een belangrijke bijdrage leveren aan het groeiende stigma op kernwapens. De banken, pensioenfondsen, verzekeraars en andere investeerders die publiekelijk aankondigen ver weg te willen blijven van kernwapenfabrikanten, geven daarmee een helder signaal af dat deze massavernietigingswapens onacceptabel zijn.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.