Steeds meer biedingen boven de vraagprijs

0

In de eerste twee maanden van 2021 heeft 62% van de huizenkopers boven de vraagprijs geboden, 11% meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van Makelaarsland. Met name bij woningen in het middensegment van de markt wordt veelvuldig overboden, maar inmiddels wordt ook bij huizen tot 1 miljoen boven de vraagprijs geboden.

Vorig jaar nam het aantal biedingen boven de vraagprijs al met meer dan 10% toe, van 38% naar de helft. Het huidige kalenderjaar steekt daar vooralsnog scherp bij af met 62%. Gijs van Wijgerden, directeur van Makelaarsland is voorzichtig met conclusies maar weet wel dat afkoeling niet aan de orde is: “Het zal in de loop van het jaar blijken of overbieden in zo veel gevallen aan de orde blijft, maar voorlopig geven januari en februari geen enkele indicatie dat dit afneemt.”

Lage hypotheekrente

In het prijssegment van woningen tussen de 200.000 en 300.000 euro is maar liefst 75% van de biedingen een bod boven de vraagprijs. In 2017 was dat nog maar bij 22% van de biedingen het geval. In het hogere prijssegment van huizen tussen de vier en vijf ton, is 70% van de biedingen hoger dan de vraagprijs. Van Wijgerden: “Zelfs bij huizen tot een miljoen biedt 13% over de vraagprijs. Waar we tot dusver vooral het percentage overbiedingen zagen toenemen in de huizen tot drie ton, sijpelt die trend nu ook door naar duurdere woningen. De lage hypotheekrente van het moment speelt daar natuurlijk ook een rol in. Bovendien heeft het percentage huizenkopers dat ónder de vraagprijs biedt nog nooit zo laag gelegen. Nog geen derde (29%) brengt een bod onder de vraagprijs uit. 7% van de mensen wil een huis voor de vraagprijs hebben.”

Budget aangepast

Uit een steekproef onder ruim honderd woningzoekers van Makelaarsland blijkt ruim een derde hun budget gedurende hun zoektocht te hebben verhoogd. “Grote kans dat mensen bij hun huizenjacht te maken krijgen met een biedingstraject en uiteindelijk niet het winnende bod neerleggen”, zegt Van Wijgerden. “Bij een tweede of derde keer zorgen kopers dat ze meer te spenderen hebben. Overbieden gaat daar dan automatisch bij horen, want mensen willen niet teleurgesteld blijven worden.”

Zoekgebied vergroot

Van Wijgerden: “Verder blijkt dat een derde van de ondervraagde mensen het zoekgebied heeft vergroot, een kwart zegt uitgeweken te zijn naar buiten de stad terwijl ze daar wel begonnen waren met zoeken. Iets minder dan een derde heeft de wensenlijst voor de woning aangepast tijdens de huizenjacht.

Haast geboden

“Naast het feit dat veel zoekenden op de woningmarkt financieel ver moeten reiken, vereist de staat van de huizenmarkt ook dat mensen snel moeten beslissen. Het gemiddelde aantal dagen dat de koop van een huis in Nederland in beslag neemt, is het afgelopen jaar namelijk sterk gedaald. Gemiddeld duurde dat in 2020 62 dagen, tegenover 97 dagen in 2017. 2021 laat wat betreft de ‘tijd tot koop’ tot dusver een verdere afname zien, het gemiddelde aantal dagen tot de handtekening ligt in de eerste twee maanden op 56 dagen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.