‘Steeds meer beroepsgroepen onverzekerbaar’

0

Steeds meer beroepsgroepen zijn (tijdelijk) onverzekerbaar. De zakelijke schademarkt maakt grote ontwikkelingen door en zoekt een nieuwe balans. Door een sterk verschraald aanbod en complexer wordende behoeften, ontstaat er in toenemende mate een mismatch die voorlopig niet opgelost wordt.

Dat blijkt uit de Performance en Distributiemonitor van IG&H. Jan-Pieter van der Helm, directeur Financial Services: “Sinds de grote kaalslag in de sector tien jaar geleden worstelen verzekeraars in de zakelijke schademarkt met hun positionering. Welke doelgroep willen ze bedienen en werken ze bijvoorbeeld wel of niet met gevolmachtigde agenten? Tot er helderheid is over de koers, wordt de aanbodzijde sterk gestandaardiseerd om risico’s te beperken. Daardoor staat de sector effectief stil in haar ontwikkeling, blijkt uit onze monitor.”

Tegenstrijdig

De sector heeft te maken met een mismatch tussen vraag en aanbod. Van der Helm: “Enerzijds neemt de complexiteit van klantvragen toe. Wat vroeger een simpel risico was, verandert door demografische, ecologische en technologische ontwikkelingen in een complex risico. Tegelijkertijd verschraalt en standaardiseert het aanbod van verzekeraars steeds verder, onder andere door nieuwe dataoplossingen die risico’s buiten moeten sluiten. Hoewel deze de financiële prestaties positief kunnen beïnvloeden, zorgt dit ook voor een toename van het aantal onverzekerbare groepen. Dit resulteerde onder andere in berichtgeving in het nieuws over taxichauffeurs en afvalverwerkers. Onafhankelijk adviseur beoordelen de dienstverlening van verzekeraars in de zakelijke schademarkt voor het eerst in lange tijd minder goed, blijkt ook uit de monitor.”

Doorbreken

Verzekeraars zullen deze trend moeten zien te doorbreken. De markt zal zich in de toekomst terug moeten bewegen naar een nieuw evenwicht waarbij klant en verzekeraars de risico’s delen. IG&H ziet drie verschillende opties; hyperfocus op nichespecialisatie, een schaalvergroting of uitbreiding van de dienstverlening. Het vinden van een nieuwe balans zal geleidelijk gaan, maar enkele schokken, waarbij bepaalde beroepsgroepen (tijdelijk) lastig verzekerbaar zijn, zullen niet voorkomen kunnen worden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.