‘Steeds meer arbodienstverleners in andere handen’

0

Door de stijging in het aantal acquisities en de toetreding van nieuwe investeerders komen steeds meer arbodienstverleners in andere handen. De verwachting is dat private equity een sterke positie in gaat nemen middels overnames, omdat deze partijen het verdienmodel, gezien het abonnementenmodel (recurring) aan de voorkant en de mogelijkheden tot schaalvoordelen aan de achterkant, een interessante propositie vinden.

De rendementen van arbodienstverleners zijn constant en van behoorlijk hoog niveau waarbij Covid-19 geen negatieve impact heeft gehad. Dit blijkt uit de Overnamemonitor Arbodienstverlening van BHB Dullemond Overnames en Advies.

Positievere rendementen

Edwin Bosma (foto), Managing Partner van BHB Dullemond: “Daar waar onder meer luchtvaartmaatschappijen, reisorganisaties, horeca en de transportsector tijdens de coronacrisis aan het kortste eind trekken, is de impact van het coronavirus binnen de arbodienstverlening veel minder groot. Door corona en de stress die hierbij gepaard gaat, heeft het zelfs tot positievere rendementen geleid. Ook de steeds groter wordende noodzaak om verzuim te beteugelen zorgt voor innovatie en groei in de markt. De arbodiensten hebben in 2020 een goed jaar gedraaid, ook zijn de financiële verwachtingen voor 2021 positief.”

Samenwerken

“Kijkende naar de totale arbomarkt zien wij dat er momenteel veel ontwikkelingen gaande zijn”, zegt Bosma. “Uitdagingen zoals het tekort aan bedrijfsartsen, AVG en privacy, maar ook de kansen op terreinen als preventie en ICT, zorgen voor veel dynamiek in de markt. Die dynamiek is ook terug te zien in het groeiende aantal fusies en overnames. Meer en meer arbodienstverleners zien de noodzaak om te gaan samenwerken, bedrijven te kopen of te verkopen om de uitdagingen en mogelijkheden binnen de markt goed op te kunnen pakken.”

Private equity

Bosma: “Daarnaast zien private-equitypartijen inmiddels de markt van arbodiensten als een interessante propositie. Naast een aantal kleinere investeerders, zijn er op dit moment een aantal grote private-equitypartijen actief. De groei van het aantal zorgt voor een noemenswaardig aantal fusies en overnames in de markt.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.