Stedennetwerk G32 kraakt beleid woningmarkt

0

De maatregelen van het kabinet houden de woningmarkt op slot. Dat blijkt uit een update van een woningmarktrapport dat het stedennetwerk G32 aan Minister Blok van Wonen heeft aangeboden, zo meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars.

Voor de lagere inkomens blijft de positie op de koopmarkt zorgelijk, staat in het rapport te lezen. De in het regeerakkoord opgenomen uitbreiding van de startersleningen zal de positie van starters op de woningmarkt niet substantieel verbeteren. Het aanbod goedkope woningen zal door de voortdurende prijsdalingen wel stijgen. Onder de middeninkomens bevinden zich veel potentiële doorstromers. Maar met name mensen die na 2008 hun huis kochten lopen risico op een ‘onderwaterhypotheek’.

De ontbrekende vraag zorgt op de koopmarkt voor lagere prijzen. Toch zullen de effecten in de koopsector naar verwachting uitblijven. De verlaging van het leenplafond lijkt (nog) niet gecompenseerd te worden door de gaande en verwachte prijsdaling. Hoewel via de aanpak van het scheefwonen een additionele vraag in de koopsector kan ontstaan, lijkt een verbetering van de doorstroming niet te verwachten. Ook zal door de hogere woonlasten bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek bij de midden- en hogere inkomens een rem op de verhuisbereidheid komen te staan.

In het gesprek met de minister heeft de G32 aangegeven mee te willen denken over andere oplossingen. “Wij realiseren ons dat we gezamenlijk voor een enorme opgave staan en begrijpen de noodzaak te bezuinigen. Maar we hebben twijfels bij de wijze waarop dat nu gebeurt”, zegt Jop Fackeldey, voorzitter van de fysieke pijler van de G32.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.