Stedeling gaat voor hogere segment in landelijk gebied

0

Het aandeel kopers in het landelijk gebied dat uit (zeer) sterk stedelijke gemeenten komt, is sinds het einde van de economische crisis in 2013 toegenomen van 14% naar bijna 24% in 2021. Deze stedelingen kopen daar in vergelijking met kopers uit minder of niet-stedelijke gemeenten, aanzienlijk duurdere huizen.

Dit en meer blijkt uit het Q2 2021 Kwartaalbericht woningmarkt van het Kadaster. De toename van het aantal kopers uit de stad én het feit dat zij relatief duur kopen, heeft er mede voor gezorgd dat de gemiddelde woningprijs in minder en niet-stedelijke gemeenten sterker is gestegen in Q2 2021. De prijzen buiten de grote steden stijgen nu zelfs sneller dan daarbinnen, stelt het Kadaster vast.

Trek uit de stad

In alle gewesten (Noord, Oost, Zuid, West) steeg het aantal kopers uit (zeer) sterk stedelijke gemeenten. In het Westen was de toename het grootst. Dat komt vooral doordat het Westen het sterkst verstedelijkt is. In 2021 wordt bijna 35% (tegenover 21% in 2013) van alle transacties in landelijke gemeenten gedaan door kopers uit (zeer) sterk stedelijke gemeenten. Landelijk is dat bijna 24%.

Meestal zijn de grootste toenames zichtbaar in landelijke gemeenten die dicht bij een grote stad liggen. “Vaak is er dan sprake van een forse toename van de instroom vanuit die grote stad. Voorbeelden daarvan zijn Losser (bij Enschede), Zundert (bij Breda), Hilvarenbeek (bij Tilburg), Valkenburg aan de Geul (bij Maastricht) en Aalsmeer (bij Amstelveen). Keerzijde hiervan is dat het aandeel kopers dat binnen de eigen gemeente koopt tussen 2013 en 2021 afnam van 70% naar 56%. In vrijwel alle landelijke gemeenten daalde in die periode het aandeel verhuizingen binnen dezelfde gemeente”, aldus het Kadaster.

Opvallend veel ouderen

Kopers uit stedelijke gemeenten kopen gemiddeld duurdere woningen in landelijk gebied dan kopers uit (dezelfde) landelijke gemeente. Het verschil in gemiddelde koopprijs is in 2021 zo’n 70.000 euro. Kopers die vanuit stedelijke gemeenten naar landelijke gemeenten verhuizen, blijven vaak in dezelfde provincie wonen, of ze gaan net over de provinciegrens heen. Het aandeel verhuizingen binnen de provincie nam licht af: van 64% in 2013 naar 58% in 2021, maar is daarmee volgens het Kadaster nog altijd hoog.

Daarnaast merkt het Kadaster een lichte toename op van oudere kopers (55+), die de stad verruilen voor het landelijk gebied: van ruim 15% in 2013 naar 21% in 2020. Dit jaar is het aandeel van oudere kopers wel weer iets teruggelopen. Dat jonge kopers vanwege de gunstige overdrachtsbelastingregeling in het 1e kwartaal van 2021 hun slag sloegen, speelt hierbij een belangrijke rol.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.