Starterslening verder in gewijzigde vorm

0

De Starterslening maakt een doorstart, in een aangepaste vorm. Dat heeft het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) bekendgemaakt.

In de basis blijft de Starterslening hetzelfde: lokaal aangeboden door gemeenten, provincies en woningcorporaties, de eerste drie jaar maandlastenvrij, fiscaal aftrekbaar en geborgd door het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). De aanpassing is dat de Combinatielening toegevoegd wordt. Die Combinatielening zorgt ervoor dat de Starterslening voldoet aan de verplichte aflossingseis.

De fiscale regels voor hypotheekrenteaftrek zijn gewijzigd op 1 januari 2013. Om voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen, moet een hypotheek vanaf de eerste dag tenminste annuïtair worden afgelost. De huidige Starterslening is de eerste drie jaar rente- en aflossingsvrij en voldoet daarmee dus niet aan de vereiste minimale aflossing. In de Wet Maatregelen Woningmarkt 2014 werd tot en met 31 december 2016 een uitzondering gemaakt.

Waarborging

Wie na 1 oktober 2016 de lening aanvraagt, krijgt van SVn automatisch een offerte voor de gewijzigde lening. De reden daarvoor is dat de aanvraagprocedure drie maanden in beslag kan nemen. Aanvragen die voor 1 oktober binnen zijn, passeren in principe voor 31 december en vallen daardoor nog onder de huidige voorwaarden. Elke Starterslening die na 31 december passeert, valt onder de gewijzigde voorwaarden.

De Combinatielening valt overigens niet onder de waarborging door het WEW. SVn neemt de resterende Combinatielening voor haar rekening in het geval van een verliesdeclaratie bij het WEW. Zo blijft bij verkoop met verlies de starter een onverwachte restschuld bespaard.

SVn organiseert informatiebijeenkomsten over de gewijzigde Starterslening voor onder meer intermediairs, geldverstrekkers en makelaars. Een overzicht van de data en locaties is te vinden op de SVn-website.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.