Starters sparen meer voor koopwoning

0

Starters sparen steeds meer voor een koopwoning. Ze leggen bij de koop van een woning meer eigen geld in, zo blijkt uit onderzoek van eyeOpen.nl.

Mensen die in het eerste halfjaar van 2016 hun eerste koophuis kochten, brachten volgens de site gemiddeld 27.315 euro aan eigen inleg mee. In 2014 was dit nog gemiddeld 24.743 euro. Dat betekent dus een stijging van ruim 2500 euro.

De stijging is volgens eyeOpen.nl te verklaren door een combinatie van drie factoren: de daling van de maximale hypotheek, stijging van studieschuld en stijging van de gemiddelde woningprijzen.

Haast maken

Woningkopers kunnen minder geld lenen van de bank, waardoor ze een groter deel van de kosten voor eigen rekening moeten nemen. De stijging van de studieschuld – nu gemiddeld 4550 euro bij starters – zorgt ervoor dat oud-studenten een minder hoog hypotheekbedrag kunnen lenen. Een derde reden om een groter deel van de woning uit eigen middelen te betalen, is de stijging van de woningprijzen. Met meer eigen inbreng kunnen starters de maandlasten nog enigszins beperken.

“Wij merken dat veel starters in de laatste maanden van het jaar haast maken met de aanschaf van een nieuwe woning, om zo een hogere eigen inbreng te voorkomen”, zegt directeur Olivier Tardieu van eyeOpen.nl. “Veel starters willen nog in 2016 een woning kopen, omdat in 2017 het maximale leenbedrag daalt naar 101% van de woningwaarde. Dit kan al snel meer dan duizend euro aan eigen inbreng schelen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.