Starters betalen de hoogste hypotheekrente

0

Door de NHG- korting betaalden starters sinds jaar en dag gemiddeld de laagste rente op hun hypotheek. Daar lijkt met ingang van het huidige kwartaal verandering in te komen: starters betalen inmiddels juist de hoogste rente (4,5%).

De Hypotheekshop: “De vaste hypotheekrente (met als bekendste voorbeeld 10 jaar NHG) weet eigenlijk al het hele jaar geen richting te kiezen: perioden van twee weken met stijging worden afgewisseld door drie weken van daling, enzovoort. De recente weken leken echter een definitieve stijging te laten zien. Maar zoals we gedurende dit jaar al vaker hebben gezien, eindigde de stijging na drie weken toch weer in een daling. Ondanks dat de hypotheekrente vorige week maar in beperkte mate daalde, hebben vrijwel alle grote geldverstrekkers hun tarieven verlaagd. Daaronder ook alle grote banken. Opvallend is dat de rente voor een periode van 5 jaar vast het sterkst is gedaald. Dit komt doordat de kortetermijnrentes (zowel de variabele rente als die voor 1-2 jaar vast) momenteel relatief hoog zijn, waardoor consumenten steeds vaker opschuiven naar hypotheekrenteperiodes van 3 en 5 jaar. Steeds meer aanbieders gaan daar dan ook de concurrentie aan. Desondanks blijven de rentevaste perioden van 10 en 20 jaar nog steeds verreweg het meest populair.”

Starters

Het grootste deel van de starters sluit bij het kopen van een woning een hypotheek met NHG af. Naast de bescherming tegen een restschuld bij een gedwongen verkoop, profiteren zij ook van een rentekorting als extra voordeel. Starters die een woning boven de NHG-grens kopen betalen een hogere rente. Door de NHG- korting betaalden starters sinds jaar en dag gemiddeld de laagste rente op hun hypotheek. Daar lijkt met ingang van het huidige kwartaal verandering in te komen: starters betalen inmiddels juist de hoogste rente (4,5%), zegt De Hypotheekshop: “De reden hiervoor ligt in het afnemende verschil tussen de hypotheekrentes met en zonder NHG. Momenteel bedraagt het gemiddelde verschil slechts 0,45 %-punt. Dit wijst erop dat financiers veel vertrouwen hebben in de economie en het betalingsgedrag van aanvragers, aangezien ze een relatief lage opslag berekenen tussen ‘veilige’ NHG-hypotheken en meer risicovolle hypotheken zonder garantie.”

Doorstromers

Doorstromers die hun huidige lage hypotheekrente kunnen meeverhuizen naar hun nieuwe huis, betalen uiteraard de laagste rente (3,1%). Oversluiters (4,2%), verhogers/overig en doorstromers zonder meeneemhypotheek (4,4%) krijgen een hoger rentetarief. Deze groepen consumenten sluiten – in tegenstelling tot starters – vaak een hypotheek af die lager is dan de waarde van hun huis, wat resulteert in een lagere rente.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.