Starter vindt lagere LTV geen goed idee

0

Bijna de helft van de starters heeft een volledige hypotheek nodig, terwijl dit voor doorstromers 38% is. Van de starters verwacht 38% dan ook dat het verder verlagen van de Loan to Value een negatief effect zal hebben op de koopintentie, met als resultaat dat zij geen of pas veel later een huis kunnen kopen.

Dit blijkt uit het ING Woonbericht, waarvoor in het eerste kwartaal van 2021 in totaal 1.700 personen zijn ondervraagd, waarvan 1.278 koopwoningbezitters en 422 starters. Ruim 60% van de ondervraagde starters maakt zich zorgen over de betaalbaarheid van woningen

Aanpassen

Een op de drie starters was al van plan een koopwoning te kopen in 2020, maar heeft dit niet kunnen realiseren. Hiermee is het aantal starters wat op zoek is naar een koopwoning volgens het Woonbericht in 2021 gestegen naar 46%. Wim Flikweert, Manager Wonen ING: “Om toch een huis te kunnen kopen is veelal meer inkomen nodig dan je alleen op kunt brengen. Je ziet de bereidheid om een huis samen te kopen, ook buiten de traditionele relaties, toenemen.” Van de ondervraagde starters geeft 26% aan alleen een huis te willen kopen. 54% wil kopen met zijn of haar partner en 13% kijkt naar de mogelijkheid om samen met vrienden of collega’s een huis te kopen.

Volledige hypotheek nodig

Bijna de helft (48%) van de starters geeft aan een volledige hypotheek nodig te hebben voor het financieren van een huis, terwijl dit voor doorstromers 38% is. Starters die verwachten hun huis niet volledig te financieren met een hypotheek, maken bij de aankoop van de eerste woning vaak gebruik van eigen spaargeld (84%), 15% krijgt een onderhandse lening en 9% krijgt een gift. Ook 9 % gebruikt een erfenis. “We zien in het onderzoek dat veel starters zich voorbereiden op het kopen van een woning door te sparen, maar dat ook een groot deel het geluk heeft dat zij op ondersteuning van bijvoorbeeld ouders kunnen rekenen. Heb je dat niet, dan dreig je buiten de boot te vallen,” aldus Flikweert.

Concessies aan woonwensen

Om de kans te vergroten op de aankoop van een koopwoning verwacht de helft van de ondervraagde starters hun woonwensen te hebben aangepast na een zoektocht van 10 tot 12 maanden. Daarbij vinden zij de hoogte van de hypotheek, de oppervlakte van het huis, het aantal kamers en de aanwezigheid van een tuin het belangrijkste. Ook vinden zij, in vergelijking tot doorstromers, de afstand tot werk en stad belangrijker. Wensen die starters bereid zijn te laten varen zijn een eigen oprit en een garage. Een ruime meerderheid overweegt geen alternatieve woonruimte. Ruim een derde overweegt antikraak. Ook een z.g. ‘tiny house’ (47%), een verbouwde garage of tuinhuisje (40%) of een containerwoning (38%) worden als interessante alternatieven gezien.

Lagere Loan to Value

Het mogelijk verlagen van de Loan to Value wordt door starters op de woningmarkt ervaren als een mogelijk extra drempel voor het kopen van een eerste huis. Een deel van de ondervraagde starters geeft aan dat zij daardoor niet meer in het gewenste woongebied zouden kunnen wonen.

Vertrouwen stijgt

Het algemene vertrouwen in de woningmarkt is het afgelopen kwartaal verder gestegen. De ING Woonindex stijgt met vier punten van 105 naar 109. Zowel starters als woningbezitters verwachten dat de huizenprijzen de komende tijd verder zullen stijgen en dat het aantal woningen dat verkocht zal worden ook zal toenemen. Verder verwacht men ook dat de hypotheekrente daalt en ziet men de huidige markt als een relatief ongunstige periode om een huis te kopen. Het vertrouwen in de woningmarkt is lager onder starters. Ruim 60% van de starters maakt zich zorgen of zij een koopwoning wel kunnen betalen. Van de woningbezitters verwacht 50% de woning binnen een maand te kunnen verkopen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.