Starter vindt hypotheekadvies onvoldoende

0

Starters op de woningmarkt zoeken naar breder hypotheekadvies dan wat doorgaans wordt gegeven. Ze geven aan op zoek te zijn naar inhoudelijke kennis over de woningmarkt en naar emotionele rust tijdens het aanvraagproces.

Huizenbezitters geven aan dit maar in beperkte mate te hebben gekregen toen zij hun hypotheek afsloten. Dit blijkt uit het ING Woonbericht van het eerste kwartaal van 2016.

Volgens de bank blijft de stemming op de huizenmarkt positief. Zowel huizenbezitters als starters zijn van mening dat het een gunstig moment is om een huis te kopen. Daarbij zijn starters wel iets vaker bang voor een stijging van een hypotheekrente. En opvallend is dat 1 op de 7 starters met een studieschuld hier niet eerlijk over zegt te gaan zijn tijdens het aanvragen van hun hypotheek.

Hypotheekadvies

Niet veel mensen verwachten zelf een hypotheek, dus zonder adviseur, af te gaan sluiten. Wat daarbij mee kan spelen is dat slechts 5% van de starters zegt volledig te weten wat er bij het sluiten van een hypotheek komt kijken. Bijna 70% zegt niets tot een beetje te weten voordat ze aan het proces beginnen. De wenselijkheid van deskundig advies lijkt dan ook groot.

Toch zit er een flink verschil in wat starters van een adviseur verwachten en wat huizenbezitters bij het afsluiten van hun hypotheek hebben ervaren. Zo geeft 87% van de starters aan graag inhoudelijke kennis te krijgen over de woningmarkt, maar geeft slechts 42% van de huizenbezitters aan die te hebben gekregen. Voor wat betreft het geven van emotionele rust is het beeld hetzelfde: 58% van de starters zoekt ernaar, terwijl 38% van de koopwoningbezitters dat gevoel overhield aan het proces.

Stevige uitdaging

Wim Flikweert, manager Hypotheken bij ING: “Hier ligt nog een stevige uitdaging voor de hypotheekadviseur. De klant vraagt meer dan alleen het vakkundig regelen van de financiële kant van het verhaal. Inzicht in de huizenmarkt en het bevorderen van emotionele rust is minstens net zo belangrijk. Er komt veel kijken bij het kopen van een huis en mensen hebben er geen ervaring mee.”

Positief over huizenmarkt

Zowel huizenbezitters als starters blijven positief gestemd over de Nederlandse huizenmarkt. De ING WoonIndex komt in het eerste kwartaal van 2016 uit op een stand van 119, niet significant lager dan eind vorig jaar. Gevraagd naar de verwachte verkooptijd van hun woning antwoordt meer dan de helft van de huizenbezitters dat deze niet meer dan een half jaar zal bedragen. Slechts 9% denkt dat zijn of haar huis meer dan 12 maanden te koop zal staan. En over de hypotheekrente denkt een krimpend aantal respondenten dat deze waarschijnlijk zal gaan stijgen. Hierbij zijn starters wel vaker beducht voor een rentestijging dan zij die al een huis bezitten.

Studieschuld

Wie een studieschuld heeft en moet terugbetalen, heeft minder geld beschikbaar voor woonlasten. Om tot een beter passend advies te komen, moeten deze maandelijkse betalingen mee worden genomen. De studieschuld is momenteel nog niet geregistreerd bij het BKR. Flikweert: “Het blijkt dat respondenten met een studieschuld hierover niet altijd eerlijk zijn geweest tijdens het aanvragen van hun hypotheek. Zo’n  6% van de koopwoningbezitters met een studieschuld heeft hierover gelogen. In 38% van de gevallen is niets gezegd, omdat er niet naar gevraagd werd. Onder starters is de verwachting nog iets groter dat ze hierover niet eerlijk zullen zijn: 14% geeft aan hierover geen openheid van zaken te geven.”

“Het uitblijven van centrale registratie zorgt ervoor dat sommige mensen de ruimte hebben om hun studieschuld buiten beschouwing te laten. Dit kan leiden tot een toename in niet-passende leningen, met mogelijk grote persoonlijke gevolgen. ING is daarom voorstander van een gelijk speelveld voor alle partijen, waarbij openheid uiteindelijk ook voor de klant tot de meest veilige situatie leidt”, aldus Flikweert.

Laat zekerheid over hypotheek

Starters op de woningmarkt hebben het gevoel dat ze lang op zekerheid over hun hypotheek moeten wachten. Drie op tien verwacht dat tussen het adviesgesprek en de toekenning van de hypotheek 2 tot 3 weken zal zitten, terwijl 43% denkt dat het 4 weken of langer zal gaan duren. Koopwoningbezitters daarentegen herinneren het zich een stuk positiever: 18% moest 2 tot 3 weken wachten en voor 19% duurde dat 4 weken of langer.

Hypotheek binnen vijf dagen

Flikweert: “Daarbij komt dat starters verwachten pas laat in het aanvraagproces de champagne koud te kunnen gaan zetten: zo is nog niet de helft van deze groep zeker van zijn zaak na het verkrijgen van de hypotheekofferte. Bijna twee derde van de huizenbezitters had toen al het gevoel dat het goed zou komen. Mensen willen graag wonen en zo min mogelijk gedoe met papieren. Daarom heeft ING geïntroduceerd dat binnen vijf dagen na het gesprek met de hypotheekadviseur de hele hypotheek rond kan zijn. Een offerte van ons is daarbij direct bindend, zodat je snel weet waar je aan toe bent.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.