Starter schiet niets op met woonakkoord

0

Het woonakkoord is onduidelijk. Wanneer het de intentie is om starters op de woningmarkt meer mogelijkheden te geven, is dit volgens Hypotheek Visie mislukt.

De onderneming heeft berekend dat het voor starters net zo moeilijk blijft om een financiering aan te gaan. Dit blijkt uit de brief die minister Blok naar de Tweede Kamer heeft gestuurd over het woonakkoord. Willem Steenbeek, commercieel directeur Hypotheek Visie: “Als de minister de fiscale aftrekbaarheid van het tweede leningdeel niet toestaat, dan blijft de situatie voor de starter moeilijk. Doordat over deze lening geen hypotheekaftrek kan worden genoten, leidt dit tot een hogere maandlast. Daarnaast kan het voor de starter ook nog moeilijker worden om in aanmerking te komen voor een hypotheek. Het totaalbedrag dat hij maximaal kan lenen wordt lager. Het tweede leningdeel in de toets voor verstrekking van de financiering moet immers in box 3 meegenomen worden.”

“Op basis van dit akkoord zou je kunnen spreken van rechtsongelijkheid. De starter krijgt een heel andere fiscale behandeling dan de mensen met een al lopende hypotheek. Een beleidsmatig uitgangspunt is niet vast te stellen. Het wordt er allemaal niet duidelijker op.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.