Starter onbekend met rechten en plichten VvE

0

VvE-leden zijn volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) vaak onvoldoende op de hoogte van hun rechten en plichten binnen een VvE. Vooral starters weten niet goed hoe ze hun invloed kunnen laten gelden en houden zich afzijdig van al het gedoe binnen de VvE.

Doorstromers en mensen die al langer in een appartementencomplex wonen, weten doorgaans iets meer over het reilen en zeilen binnen de VvE, en voelen zich geroepen om zich op te werpen als bestuurder. Dat en meer blijkt uit VEH-onderzoek (pdf), waarin ruim 40% van de ondervraagde VvE-leden aangeeft te maken te hebben met een conflict. Een gang naar de rechter zien deze leden als laatste redmiddel. Ze vinden dat het traject lang duurt, ze zijn bang voor verdere escalatie.

Landelijk dekkende voorziening

Vereniging Eigen Huis ziet mogelijkheden met een landelijk dekkende voorziening, om VvE-geschillen snel en laagdrempelig op te lossen, en roept de regering op om deze laagdrempelige methode te faciliteren. “Er is een experiment in Noord-Holland, waarbij VvE’s worden geholpen om zelf met een oplossing te komen, en er zijn initiatieven zoals overleg- en regelrechters actief. Dit zou landelijk beschikbaar moeten komen. Alleen al in 2023 waren er 125 rechtszaken over conflicten binnen VvE’s. Zover moet het wat ons betreft niet meer komen”, aldus Cindy Kremer, directeur van Vereniging Eigen Huis.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.