Starter na aankoop minder flexibel

0

De starter op de woningmarkt is in vergelijking met vijf jaar geleden ouder én vaker een hoogopgeleide vrouw. Bij de keuze voor een woning is de starter flexibel in zijn keuzes, maar eenmaal gesetteld en in bezit van een koophuis brokkelt die flexibiliteit snel af.

De leeftijdscategorie tot 30 jaar is afgenomen van 59% naar 37%, blijkt uit ING WoonIndex. De Index komt in het eerste kwartaal van 2019 twee punten lager uit op een stand van 100 punten. De verwachting bij zowel starters als woningbezitters dat de huizenprijzen stijgen, is met 17 punten flink gedaald. Men verwacht dat de woningprijzen minder hard zullen stijgen.

Uit een aanvullend onderzoek, in 2017 in opdracht van ING door Kantar TNS uitgevoerd, blijkt nu dat starters op de woningmarkt vaker bereid om buiten een straal van 10 kilometer of meer op zoek te gaan naar een woning. Beter betaalbaardere woningen (35%), beter woningaanbod (29%) en een baan met betere vooruitzichten (35%) zijn daarbij de voornaamste redenen. Maar eenmaal gesetteld en in bezit van een koophuis is 17% nog maar bereid te verhuizen voor een baan met betere vooruitzichten.

Woningeigenaar zoekt dicht bij huis

Ook de niet-starter is gevraagd hoe ze staan tegenover het verhuizen naar een andere gemeente of provincie. Ruim de helft (54%) geeft aan binnen een straal van 20 kilometer een woning te gaan zoeken. Meer dan 50 kilometer vindt maar 12% van de woningbezitters acceptabel en 13% is helemaal niet bereid om zijn huidige woonplaats te verlaten.

Ook de mogelijke overwaarde bij de verkoop van de huidige woning is voor huiseigenaren niet direct een reden om buiten de provincie te gaan zoeken naar een woning. Bij een overwaarde van 100.000 euro zou slechts 5% dat zeker doen. Dat loopt bij een overwaarde van 250.000 euro op tot 11% en bij een overwaarde van 500.000 euro naar 13%.

De belangrijke reden om niet verder weg te gaan verhuizen zijn vrienden (52%), familie (39%), kinderen en/of kleinkinderen in de buurt (27%). Ook noemt 39% het feit dat ze uit de regio komen als belangrijke reden. De huidige baan bindt 36% aan de eigen regio.

Onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd onder huurders met de intentie om binnen twee jaar een huis te kopen en onder eigenaren van een koopwoning. In totaal zijn via de Kantar TNS Consumerbase in het derde kwartaal van 2017 1.078 personen ondervraagd, waarvan 642 koopwoningbezitters en 436 personen wonend in een huurwoning met koopplannen binnen 2 jaar en 113 doorstromers.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.