Starter moet minimaal 29.500 euro eigen geld hebben

0

Alleenstaande starters onder de 35 die modaal verdienen (36.000 euro) moeten voor een woning van 60 m2 gemiddeld minstens 29.500 euro eigen geld inleggen. Dit is 7.000 euro meer dan twee jaar geleden. Toch zal het zelfs met dit geld in ruim honderd gemeenten lastig worden om de gewenste 60m2 te bemachtigen.

Dit blijkt uit de Eigen Geld Kaart van hypotheekadviseur Independer en woonplatform Jumba.nl die per gemeente toont hoeveel eigen geld een starter gemiddeld moet meenemen om een goede kans te maken op een woning.

Overdrachtsbelasting

Starters en doorstromers onder de 35 jaar hoeven vanaf dit jaar geen overdrachtsbelasting te betalen voor huizen tot 400.000 euro. Alleenstaande starters van 35 jaar en ouder kunnen geen aanspraak maken op deze tegemoetkoming en betalen daardoor zo’n 3.600 euro meer. Zij moeten gemiddeld 33.100 euro inleggen voor een gemiddelde woning van 60m2. Dit is ruim 10.000 euro meer dan twee jaar geleden.

HDN

Uit cijfers van HDN blijkt dat 66% van de starters in 2020 maximaal 20.000 euro inbracht bij de aanschaf van een woning. Met dit geld maken ze in ongeveer 190 gemeenten een goede kans om een woning van 60m2 te vinden. Voor een redelijke kans op een huis van minstens 80m2 kunnen starters nog maar in 65 gemeenten terecht.

Eigen Geld Kaart Nederland

Hoeveel eigen geld nodig is om een huis te kopen hangt af van verschillende factoren. Het inkomen, de regio en het aantal vierkante meters wegen hierbij het zwaarst. Eigen geld is altijd nodig om de kostenkoper te betalen, zoals de notaris, overdrachtsbelasting (als je ouder dan 35 jaar bent) en de taxatie. En wie een huis wil kopen dat duurder is dan wat hij/zij maximaal kant lenen, heeft uiteraard ook extra eigen geld nodig. Op basis van deze factoren ontwikkelden Independer en Jumba.nl de ‘Eigen Geld Kaart’ die visueel inzichtelijk maakt hoeveel eigen geld men gemiddeld nodig heeft bij de aankoop van een huis. Binnen de Eigen Geld Kaart kan je in alle regio’s van Nederland filteren op verschillende inkomensgroepen en het aantal vierkante meters.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.