Starter legt het af tegen belegger

0

Het Economisch Bureau van ABN Amro stelt de ramingen voor de huizenprijzen verder omhoog bij. De economen van de bank verwachten in de nieuwe Woningmarktmonitor dat een woning dit jaar uiteindelijk gemiddeld 9% procent duurder wordt in vergelijking met 2017.

Het einde van de prijsstijgingen is volgens de economen nog niet in zicht, al verwachten ze wel een (lichte) afvlakking. De gemiddelde prijs van een bestaande koopwoning kwam in augustus 9,3% hoger uit dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Beleggers

Volgens Philip Bokeloh, econoom bij ABN Amro, wordt het mede door beleggers voor starters steeds lastiger om een betaalbare woning te vinden. “De prijzen van woningen in het lagere segment stijgen het hardst. Behalve starters richten ook particuliere beleggers zich op dit type woningen. Zij hebben als voordeel dat ze eigen geld meebrengen, minder afhankelijk zijn van krediet en sneller tot actie kunnen overgaan. Juist op een krappe markt is het noodzakelijk om vlot te handelen en hoge bedragen te bieden.”

Duur huren

Het kopen van een nieuwbouwwoning is voor starters op dit moment ook lastig. Woningen die nu op de markt komen, zijn vooral gericht op doorstromers, zegt Bokeloh. “Starters vissen dus regelmatig achter het net. Dit is zorgelijk. Door gebrek aan toegang tot het koopsegment, zijn starters aangewezen op huurwoningen. Daarvan liggen de maandlasten vaak hoger dan van koopwoningen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.