Starter kent hypotheekjargon niet

0

Het ontbreekt veel huizenkopers aan basiskennis over gangbare hypotheektermen. Vooral voor starters tussen de 18 en 24 jaar zijn veel termen nog abracadabra. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van eyeOpen.nl.

Het meest opvallendste resultaat uit het onderzoek is wel dat bijna de helft van de respondenten niet weet wat hypotheekrenteaftrek inhoudt. Daarnaast weet ruim 40% van de ondervraagden weet niet goed uit te leggen wat een annuïteitenhypotheek is en meer dan de helft (53%) is onbekend met de exacte betekenis van een lineaire hypotheek. De term NHG (Nationale Hypotheek Garantie) is daarentegen wel ingeburgerd, bijna alle ondervraagden zijn bekend met deze term. De term rentemiddeling is voor een derde van de respondenten een onbekend begrip en nog eens een kwart kent de term wel maar weet niet wat deze inhoudt.

1.882 respondenten uit het StemPunt-panel van Motivaction hebben de vragenlijst ingevuld, waarvan ruim 1.000 ervaring hebben met het kopen van een huis.

Vooral via de hypotheekadviseur

Het onderzoek geeft tevens aan dat (potentiële) huizenkopers hun informatie voornamelijk vergaren via een adviseur of tussenpersoon (55%). Jongeren kiezen er juist vaker voor om familie en vrienden om advies te vragen. Ook Google wordt als bron gebruikt om meer te weten te komen over hypotheken.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.