Starter buitenspel door ‘giftige en prijsopdrijvende cocktail’

1

Dat een meerderheid (58%) van de hoogopgeleiden aangeeft dat ze op dit moment geen woning kunnen kopen, laat zien hoe erg de huidige woningmarkt op slot zit, zegt Michiel Goris, econoom bij Viisi Hypotheken. “Dat zijn starters met over het algemeen hogere salarissen.”

Viisi Hypotheken heeft via Panelwizard een onderzoek laten uitvoeren onder 1.004 Nederlanders tussen de 22 en 35 jaar met een koopwens. Meer dan driekwart (77%) van de respondenten denkt dat het voor hen (nog) lastiger wordt om in het aankomende jaar een succesvolle hypotheekaanvraag te doen.

Starters

Uit het onderzoek komt een somber vooruitzicht voor starters naar voren. Voor 68% van de starters op de woningmarkt is het momenteel onmogelijk om een eigen woning te kopen. Dat blijkt overigens niet alleen het gevolg te zijn van externe factoren. Zo zegt 59% van de ondervraagden te weinig te hebben gespaard om een woning te kunnen kopen. Naast praktisch geschoolden (56%) en middelbaaropgeleiden (68%) ligt dit percentage ook onder hoogopgeleiden nog steeds opvallend hoog (50%). Mede door het tekort aan spaargeld stellen twee op de drie starters zonder financiële steun van hun (groot)ouders geen huis te kunnen kopen.

Giftige en prijsopdrijvende cocktail

Dat ook een meerderheid (58%) van de hoogopgeleiden aangeeft dat ze op dit moment geen woning kunnen kopen, laat zien hoe erg de huidige woningmarkt op slot zit, zegt Michiel Goris (foto), econoom bij Viisi Hypotheken. “Dat zijn starters met over het algemeen hogere salarissen. Huizenprijzen zijn gestegen tot recordhoogtes en naar verwachting loopt het woningtekort de komende jaren alleen maar verder op. Dit in combinatie met een spaarrente van bijna nul procent, die spaarders naar onroerend goed als belegging drijft, is een giftige en prijsopdrijvende cocktail die woningen voor starters onbereikbaar maakt.”

Verloren generatie

Door het tekort aan betaalbare starterswoningen blijven veel jongeren onnodig lang in een dure huurwoning of studentenkamer hangen, zegt Goris. “Daardoor bouwen zij in vergelijking tot voorgaande generaties veel minder kapitaal op, met alle gevolgen van dien. Om ervoor te zorgen dat we over een aantal decennia niet spreken van een verloren generatie, is het belangrijk dat we deze ongewenste effecten op korte termijn uit ons systeem bannen. Bijvoorbeeld door de bouwproductie nu écht te vergroten en de leennormen meer te laten aansluiten bij de daadwerkelijke huurkosten. Ik vind het niet juist dat de overheid bepaalde starters verbiedt om 1.000 euro maandelijkse hypotheeklast (inclusief aflossing) te dragen. Hierdoor heeft deze groep vaak geen andere keus dan voor 1.000 of zelfs 1.200 euro per maand te huren.”

Viisi Update hypotheekrente

In deze ‘Update hypotheekrente’ van juli 2020 bespreekt Michiel Goris de meest gestelde vragen over hypotheekrentes. Hij beantwoordt onder andere de volgende vragen: 01:19 Kan ik niet beter wachten met kopen tot de huizenprijzen gezakt zijn? 02:27 Is het niet gek dat de huizenprijzen nog steeds stijgen?

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.