Starter blijft aan de zijlijn staan

0

Van Bruggen Adviesgroep voorspelt voor volgend jaar opnieuw een kansloze situatie op de woningmarkt voor veel starters. De ruimere hypotheeknormen zijn slechts een druppel op de hete plaat. “Alleen starters die een grote inkomenssprong weten te maken kunnen de prijsstijging van koopwoningen bijbenen”, zegt directeur Michiel Meijer.

“De enige structurele remedie is dat er meer koopwoningen bij komen en de sterke prijsstijging afneemt, maar dat vergt veel tijd.” Een mogelijke renteverhoging maakt de situatie van de starter nog kwetsbaarder, waarschuwt Meijer. “Als potentiële huizenkopers pech hebben, stijgt de hypotheekrente in 2019 met een paar tiende, waardoor de maximale hypotheekruimte naar beneden gaat. Dit lijkt een redelijk waarschijnlijk scenario, en raakt ook weer met name de starter.”

Hogere NHG-grens

De verhoging van de NHG grens naar 290.000 euro zal volgens Meijer slechts voor een beperkte groep woningen betekenen dat in 2019 een hypotheek met NHG mogelijk is. “In de Randstad zal deze verhoging van de ‘gemiddelde koopsom’ al bijna weer zijn ingehaald door de prijsstijging in de afgelopen en komende maanden. Buiten de Randstad vallen juist steeds meer woningen binnen de NHG grens.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.