Starter bijt zich vast in kluswoning

0

In ruim 70% van de woningaankopen wordt eerst een huis gekocht en pas daarna wordt de oude woning te koop gezet. Dat zei NVM-voorzitter Ger Jaarsma NVM vandaag tijdens de presentatie van de meest recente woningmarktcijfers.

Daarmee staat de woningmarkt en de makelaardij volgens de NVM-voorzitter anno 2018 voor een nieuwe uitdaging: voorkomen dat verhuisgeneigde huishoudens blijven zitten. “Als zij de door hen gewenste woning niet kunnen vinden, stokt de zo noodzakelijke doorstroming.”

Duurder, duurst

De NVM-kwartaalcijfers over het tweede kwartaal van 2018 laten opnieuw zien dat vanwege de schaarste op de woningmarkt, grote prijsstijgingen worden waargenomen. Het woningaanbod is in een jaar tijd met een derde gedaald. In totaal verkochten de NVM-makelaars ruim 38.600 woningen (totale markt circa 55.000), 4.600 minder dan een jaar eerder.

De gemiddelde prijs is in het afgelopen kwartaal gestegen tot een recordniveau van 288.000 euro. Vergeleken met een jaar eerder is er sprake van een stijging van 10,4%. De prijs van de gemiddeld verkochte nieuwbouwwoning is in een jaar tijd met ruim 14% toegenomen tot 339.000 euro.

Boven vraagprijs

Het verschil tussen de oorspronkelijke vraagprijs en transactieprijs is inmiddels afgenomen tot 0,1%. Een derde van de woningen wordt boven de vraagprijs verkocht. Een potentiële koper had het afgelopen kwartaal gemiddeld keuze uit minder dan vier woningen. De verkoopkans van woningen die te koop komen, neemt verder toe. 72% van de nieuw in aanbod gekomen woningen is binnen 90 dagen verkocht.

De gemiddelde looptijd van alle verkochte woningen bedraagt nu 45 dagen, 16 dagen minder dan een jaar geleden. Sinds 2000 is de verkooptijd niet zo kort geweest, stelt Jaarsma vast.

Starter koopt oudere woning

De NVM-voorzitter noemt het tevens opvallend dat ruim 20% van de woningen die 60-plussers te koop aanbieden, wordt gekocht door koopstarters. Uit een enquête onder NVM-makelaars komt naar voren dat de door 60-plussers aangeboden woningen door een gedateerde inrichting vaker gemoderniseerd moeten worden. Bij woningen van ‘oudere 60-plussers’ komen ook vaker problemen met onderhoud voor. Jaarsma: “Omdat deze gedateerde woningen een wat lager prijsniveau hebben dan een goed onderhouden vergelijkbare woning, worden ze interessant voor bepaalde groepen huishoudens met een kleinere portemonnee. Vaak zijn er dan wel investeringen benodigd om de woning te moderniseren en de vraag is of de koper dat gefinancierd krijgt.”

Meer NVM-leden

Het aantal bij de NVM aangesloten makelaars en taxateurs is in het tweede kwartaal met 24 leden toegenomen. Op dit moment telt de NVM in totaal 4.235 aangesloten ondernemers. Van hen zijn er 3.722 actief op de woningmarkt. Het aantal vestigingen dat bij de NVM is aangesloten bedraagt ultimo juni 2018 3.111. Dat zijn er 21 meer dan het eerste kwartaal van 2018 en 59 meer ten opzichte van eind juni 2017. Van deze kantoren zijn er 2.738 actief op de woningmarkt. De andere kantoren zijn actief in bijvoorbeeld zakelijk of agrarisch onroerend goed.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.