Startende zzp’er loopt geld mis door gebrekkige kennis aftrekposten

0

Zeven op de tien startende zzp’ers die dit jaar zelf hun aangifte inkomstenbelasting doen, weten niet goed hoe fiscale aftrekposten werken.

Vooral het gebrek aan kennis over de investeringsaftrek (KIA) zorgt ervoor dat ondernemers vaak honderden euro’s te veel belasting betalen. Ook weten veel starters niet dat ze hun pensioeninleg en AOV-premie mogen aftrekken van hun belastbaar inkomen. Vooral starters doen hun aangifte vaak zelf, zo blijkt uit onderzoek van Knab onder ruim 1.000 zzp’ers. 46% van de zelfstandigen die korter dan drie jaar ondernemen, vult de aangifte zonder hulp van een expert in. Naarmate de ervaring toeneemt, besteden ondernemers dat werk vaker uit.

Webinar

Nadine Klokke (foto) CEO van Knab: “Ons onderzoek laat zien dat één op de vijf startende zzp’ers recht heeft op de KIA, zonder dat ze hiervan op de hoogte zijn. Hierdoor betalen ze vaak honderden euro’s meer belasting dan nodig. Dat is extreem zonde. Met Knab doen we er alles aan om ondernemers hierover beter te informeren en financieel slimmer te maken, bijvoorbeeld via webinars.”

AOV-premie en pensioeninleg

Ondernemers kunnen ook belastingvoordeel halen uit hun pensioeninleg en de premie voor hun AOV. Bijna de helft van alle starters – die zelf aangifte doen –  legt regelmatig geld in voor hun pensioen of betaalt een AOV-premie. Van die groep weet maar liefst 30% niet dat ze deze bedragen mogen aftrekken van hun belastbaar inkomen. Bij de ervaren zzp’ers gaat dat om slechts 7%. Klokke: “Deze ondernemers zijn heel verstandig bezig door zich voor te bereiden op hun pensioen of op eventuele arbeidsongeschiktheid. Als ze zichzelf nou ook nog belonen door de ingelegde bedragen af te trekken van hun belastbaar inkomen, plukken ze er nu meteen al de vruchten van.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.