Start-up Feelix wil geld uit stenen halen

0

De vandaag begonnen fintech start-up Feelix is een online platform dat de verbinding legt tussen huiseigenaren die hun overwaarde willen verzilveren en beleggers die geïnteresseerd zijn in de aankoop van die woningen met een vast rendement.

Initiatiefnemer en algemeen directeur Hugo Geluk: “De totale overwaarde van woningen in Nederland wordt geschat op ruim 600 miljard euro (ongeveer evenveel als de totale hypotheekschuld). Het probleem: het zit vast in stenen. Dit tot frustratie van huizenbezitters die lang gespaard hebben en meer financiële ruimte willen. Wij willen deze mensen, tegen overzichtelijke, vaste vergoedingen, helpen bij het ‘bevrijden’ van hun vermogen.

Vaste maandelijkse gebruiksvergoeding

Geluk: “Simpel gezegd hebben mensen met Feelix de mogelijkheid om direct 80% van de taxatiewaarde van hun eigen woning te krijgen, waarbij ze recht houden op de toekomstige waarde(stijging) boven die 80%. Dit tegen enkele eenmalige vergoedingen (1,5% afsluitkosten en de onvermijdelijke 2% overdrachtsbelasting) en een vaste maandelijkse gebruiksvergoeding die nooit verhoogd zal worden zolang men in de woning blijft wonen. Uiteraard moeten mensen wel aantonen dat ze de vaste gebruiksvergoeding kunnen betalen. Wij richten ons op woningen tussen de 250.000 en 600.000 euro, omdat het stijgen en dalen van de huizenprijs boven dat bedrag te grillig kan worden De gemiddeld huizenprijs in Nederland ligt rond de 325.000 euro.”

Niet voor iedereen

“Feelix is niet voor iedereen”, zegt Geluk. “Met name financial planners vinden het prachtig een prachtig product, omdat de lasten voor lange termijn gelijk blijven (de Van Bruggen Adviesgroep heeft het bijvoorbeeld al opgenomen in zijn aanbod/portfolio). Maar je maandlasten gaan omhoog. En als je je kapitaal uitgeeft, slinkt de erfenis, hoewel je natuurlijk het recht blijft houden op toekomstige overwaarde. En als je er moeite mee hebt dat het huis waarin je woont niet langer van jou is, dan moet je het ook niet doen. Feelix is echt bedoeld voor de doelgroep die een duidelijke bestemming voor het vrijgekomen geld heeft en zo maximaal van de liquiditeit, lees: het leven, wil genieten.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.