Standaard DORA-clausules moeten financiële instellingen helpen

0

Vanaf 17 januari 2025 moeten financiële instellingen voldoen aan de Digital Operational Resilience Act (DORA).

Deze Europese verordening bevat onder andere bepalingen die de instellingen moeten opnemen in contracten met IT-leveranciers. Om het aanpassen van contracten makkelijker te maken, hebben brancheverenigingen DUFAS (Beleggen), VV&A (Vermogensbeheer), de Pensioenfederatie en het Verbond van Verzekeraars een marktstandaard opgesteld in de vorm van een template amendement dat alle noodzakelijke clausules bevat.

Marktstandaard

Volgens het Verbond is de reden om een marktstandaard te ontwikkelen allereerst om te voorkomen dat leden zelf het wiel opnieuw moeten uitvinden. “Daarnaast helpt zo’n standaard om het proces voor leveranciers te versoepelen. Zij krijgen zo niet te maken met verschillende DORA-interpretaties, maar kunnen één keer onderhandelen over de clausules en deze vervolgens in alle contracten overnemen. De clausules zijn niet bindend. Sterker nog: het is van belang dat de clausules worden aangepast naar de eigen situatie.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.