Stakeholders prikkelen hypotheekmarkt

0

Nederland domineert met vier andere EU-landen 81% van het totale uitstaande hypotheek-obligo. Maar terwijl hypotheekverstrekkers hun handen vol hebben aan de stevige productiecijfers, wordt ook het nodige gevraagd vanuit andere stakeholders in de markt.

In zijn maandelijkse update van de woning- en hypotheekmarkt beschrijft Michel van der Sluis, partner bij The Dutch Mortgage Consultants (TDMC), onder andere over het ‘verzoek’ van Vereniging Eigen Huis aan het WEW en (toen nog) minister Plasterk om de premie voor het krijgen van NHG te verlagen. Volgens de VEH noodzakelijk omdat NHG voor steeds meer starters te duur wordt waardoor zij steeds vaker een hypotheek zonder NHG zouden afsluiten.

Niet het echte probleem

Van der Sluis: “Maar het verlagen van de premie lost niet het echte probleem van starters op, namelijk te weinig aanbod en een oververhitte markt. En in een oververhitte markt wil je zo min mogelijk extra stimulans creëren voor kopers. Daarnaast is uit de cijfers van NHG op te maken dat in 2016 nog altijd een respectabel marktaandeel van 74% gehaald werd binnen de kostengrens. De meer logischer reden waarom starters minder NHG afsluiten, heeft te maken met het voordeel dat ze kunnen krijgen in het rentepercentage.”

TDMC Hypotheek Dashboard

Het Hypotheek Dashboard van The Dutch Mortgage Consultants (TDMC) brengt álle woning- en hypotheek-gerelateerde data overzichtelijk op één plek samen. Dit geeft hypotheekadviseurs een diversiteit aan mogelijkheden om marktontwikkelingen en trends nauwkeurig te volgen. Op die manier profiteert de adviseur vroegtijdig van kansen én kan hij onmiddellijk actie ondernemen tegen bedreigingen.

Voor de leden van de Hypotheek Business Club (HBC) brengt Michel van der Sluis elke maand duiding aan deze data en voorziet ze van commentaar. Dit doet hij via het speciale HBC-katern in InFinance en op de HBC-website waar de cijfers wekelijks worden geüpdatet.

Lees de volledige Woning- en hypotheekmarkt TDMC update oktober 2017 digitaal in het HBC-katern van InFinance

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.