Stagnatie woningverkopen zet door

0

De daling van het aantal woningverkopen over de eerste vijf maanden van dit jaar komt uit op -6,5% ten opzichte van de eerste vijf maanden van 2017. Uit cijfers van het Kadaster blijkt dat in mei 18.237 woningen van eigenaar wisselde. Het aantal verstrekte hypotheken nam toe met 1,7% naar 29.593.

Het aantal woningverkopen in mei komt daarmee 9% lager uit dan in mei 2017; toen nam de markt nog toe met 24%. De begin dit jaar ingezette trend dat het aantal verkopen afneemt, zet onverminderd door, zegt Paul de Vries, woningmarktexpert van het Kadaster. “Maandelijks zijn er wel grote verschillen in verkoopaantallen. Daarom kijken we vaak naar het aantal verkopen over de afgelopen twaalf maanden. Die teller staat op 235.874, in mei 2017 was dit lager, namelijk 232.038. Ondanks de huidige krimpende markt, is er sprake van een flink aantal verkopen.”

Grote steden blijven achter

De daling van het aantal woningverkopen laat grote verschillen zien tussen de vier grote steden (-9,2%) en de rest van Nederland (-6,0%). De laatste maanden is de daling van het aantal verkopen in de vier grote steden groter dan in de rest van het land. Direct na het herstel van de crisis steeg het aantal verkopen juist harder in de grote steden.

Fors minder appartementen

In mei daalde het aantal transacties van appartementen opnieuw fors (-13%). Er wisselden 4.837 appartementen van eigenaar. Met 4% noteerde de hoekwoning de kleinste daling.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.