Niet-specialist kan nichemarkt beter mijden

0

Speciale markten vragen om een speciale aanpak. Het blijft volgens Kees van Bekkum en René Teuwen dan ook opmerkelijk hoe grotere verzekeraars bij tijd en wijlen schijnbaar opportunistisch in markten stappen die ze onvoldoende doorgronden.

Voor adviseurs en grote verzekeraars is het zeker te overwegen de samenwerking met deze specialisten op te zoeken.

Aan de hand van een tweetal voorbeelden laten Teuwen en Van Bekkum in de nieuwste InFinance zien waarom een nicheverzekeraar niet in een confectiepak past.

Kans voor adviseur

Technologische ontwikkelingen en innovaties volgen elkaar steeds sneller op. Zó snel dat specialistische kennis van nichemarkten en –producten steeds belangrijker wordt om een gedegen klantadvies te kunnen geven. Maar de verzekeringsmarkt heeft volgens Teuwen en Van Bekkum jarenlang het tegenovergestelde gedaan en richtte zich op kostenbesparingen door schaalvergroting en standaardisering. “Juist daardoor ontstaat nu een kans voor verzekeringsadviseurs, bijvoorbeeld in de markt voor smartphones en glasverzekeringen.”

Terug bij af

Teuwen en Van Bekkum: “Jarenlang vielen grote verzekeraars van risico’s nog net niet over elkaar heen om elkaar de loef af te steken met steeds uitgebreidere dekkingen. Voor smartphones, tablets en notebooks, maar bijvoorbeeld ook glas, kon tegen een zeer bescheiden premie een (extra) uitgebreide dekking worden afgesloten. Dat dit niet goed kon blijven gaan, werd met name door degenen die actief zijn in specialistische markten al verwacht.

Inmiddels heeft de wal het schip dan ook gekeerd en hebben verzekeraars de dekking aangepast. Eigen risico’s zijn verhoogd en/of bepaalde zaken worden weer van dekking uitgesloten. En daarmee zijn we weer terug waar we bij het begin van deze tendens stonden.”

Lees hier het hele artikel van Kees van Bekkum en René Teuwen

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.