SPAWW: ‘1,45 miljoen werknemers verzekerd voor tweede periode reparatie WW/WGA’

0

De Stichting Private Aanvulling WW & WGA (SPAWW) roept cao’s die dit nog niet gedaan hebben, snel hun deelname te verlengen, anders lopen werknemers tijdelijk onverzekerd rond. Inmiddels zijn 1,45 miljoen werknemers ook vanaf 1 oktober 2022 verzekerd van de reparatie WW/WGA via PAWW.

Dat maakte de Stichting Private Aanvulling WW en WGA (SPAWW) vandaag bekend. Daarmee is de oproep van SPAWW om aandacht te vragen voor de verlenging van de regeling goed opgepakt door cao-partijen. De teller stond vorige maand nog op 1,3 miljoen werknemers.

Werkloos of arbeidsongeschikt

Met een PAWW-uitkering hebben mensen die werkloos of arbeidsongeschikt zijn langere tijd financiële armslag. Het gaat om een private regeling waaraan nu ruim 2,1 miljoen werknemers via cao-afspraken aan meedoen. 1 oktober 2022 is het moment dat de huidige PAWW-regeling afloopt. Sinds de laatste oproep meldde Bouw, Sociaal Werk, Kinderopvang, Jeugdzorg en nagenoeg de gehele financiële sector zich aan voor verlenging.

Uitzendbranche

Naast deze sectoren verwacht SPAWW de komende tijd ook nieuwe deelnemers zoals de uitzendbranche. Ook in andere aansprekende cao’s zijn afspraken gemaakt om aan te sluiten bij de PAWW. De grote Supermarkten en de Foodservice en de Groothandel In Levensmiddelen, AH-logistiek, Jumbo Distributiecentrum BV deden al mee en verlengen opnieuw hun deelname aan de PAWW. Een beperkt aantal cao’s- zeven in totaal- verlengt hun deelname niet. De grootste partij daarvan, Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT), is voornemens via een alternatieve route de reparatie van de WW te verzorgen.

Oproep om snel te verlengen

Branches en werkgevers die nog niet verlengd hebben, maar dit wel willen, worden opgeroepen dit alsnog snel te doen. Het gaat om circa 120 cao’s en individuele werkgevers. In het geval zij de verlenging niet op tijd doorgeven, lopen hun circa 300.000 medewerkers namelijk het risico tijdelijk niet verzekerd te zijn. Zij kunnen dan geen gebruik maken van PAWW als zij in de periode na 1 oktober 2022 werkloos worden, tot de latere ingangsdatum van de nieuwe PAWW-regeling. Dit omdat de afhandeling van de aanvragen tijd in beslag neemt.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.