‘Sparen kost nog steeds geld’

0

Volgens Geld.nl kost sparen kost nog steeds geld. Amanda Bulthuis (foto), expert geld & verzekeringen bij de financiële vergelijkingssite: “De spaarrentes zijn bij sommige banken omhoog gegaan en steeds meer banken schaffen de negatieve rente af, maar de inflatie is al ruime tijd veel hoger dan de spaarrente. Hierdoor levert de spaarder per saldo fors in. Wie eind 2010 begon 100 euro te sparen, heeft nu qua waarde gemiddeld iets minder dan 84 euro over.”

Bulthuis: “In juli was de inflatie volgens het CBS 10,3%. Zelfs met de hoogste rente op een spaarrekening, die nu 0,65%is, kun je dit bij lange na niet terugverdienen. Het CBS publiceert elke maand de inflatie van Nederland. Dit cijfer geeft aan hoeveel de prijzen van producten en diensten gemiddeld gestegen zijn. Als de prijzen stijgen, betekent dit dat je geld minder waard wordt. Je kunt immers met dezelfde euro minder kopen. Dit heeft ook gevolgen voor je spaargeld. Als de inflatie hoger ligt dan de spaarrente die je ontvangt, wordt je spaargeld minder waard. Je kunt de waardedaling van je geld immers niet meer compenseren met de spaarrente die je ontvangt.”

Spaarder levert in

“Sinds eind 2016 is de inflatie continu hoger dan de spaarrente. Dit betekent dat spaarders al vijf jaar lang hun spaargeld alleen maar minder waard zien worden”, zegt Bulthuis. “Uit onze berekeningen blijkt dat wie elf jaar geleden begon te sparen met 100 euro, nu nog maar 83,61 euro aan waarde over heeft. De inflatie heeft dus een hap uit de waarde van ons spaargeld genomen. Op een bedrag van 100 euro lijkt dat misschien nog niet zo veel, maar op een bedrag van 1.000 euro heb je het al over ruim160 euro die je hebt ingeleverd.”

Vermogensrendementsheffing

Inflatie is trouwens niet de enige bedreiging voor spaarders. Wie de afgelopen jaren meer spaarde dan de heffingsvrije grens voor de vermogensrendementsheffing, moest ook nog eens belasting betalen over het spaargeld. Ondanks de lage rente en de hoge inflatie, raadt Bulthuis mensen niet aan om te stoppen met sparen. “Het is nog steeds belangrijk om geld achter de hand te hebben voor als je auto of wasmachine kapot gaat. Dus voor een financiële buffer blijft sparen nog steeds noodzakelijk.”

Deposito

Bulthuis: “Heb je meer spaargeld dan noodzakelijk voor je financiële buffer of heb je het geld pas over een langere tijd nodig, dan is het wel interessant om te kijken naar alternatieven. Je kunt bijvoorbeeld een deel van je spaargeld vastzetten op een deposito. De hoogste rente op een spaardeposito is op dit moment 2,30% voor 5 jaar vast. En als je je spaargeld 2 jaar vast zet, kun je al een rente van 2% krijgen. Dat is nog steeds niet voldoende om de inflatie volledig te compenseren, maar het is al een stuk meer dan op een spaarrekening.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.