Sparen is dood, leve beleggen?

0

De rente die u ontvangt op uw spaarrekening is al geruime tijd nagenoeg nul. Voor grote bedragen wordt soms zelfs een negatieve rente berekend. Dit is historisch gezien ongekend. Je zou verwachten dat hierdoor de populariteit van sparen daalt. Niets is minder waar.

‘Hoe lager de rente, hoe meer geld je moet inleggen om aan het gewenste eindbedrag te komen’

Auteur: Kokke van der Werf, directeur NN Bank Sparen & beleggen

Er is en blijft een enorme toevloed van spaargeld en het spaarsaldo van de Nederlander staat nu op het hoogste niveau sinds 1998. Gemiddeld heeft een Nederlands gezin 40.000 euro spaargeld. Dit bedrag wordt in hoge mate beïnvloed door de vele grote spaarders. Het mediane spaarbedrag (50% meer en 50% minder) is 13.000 euro en daarmee veel lager. Wat in uw situatie een verantwoord minimaal spaarbedrag zou moeten zijn kunt u eenvoudig berekenen op de website van het Nibud, (www.nibud.nl). De populariteit van sparen wordt niet alleen veroorzaakt door de Covid-19 crisis. Zeker, we gaan minder op vakantie en uit eten, maar dit is een tijdelijk effect. Ook vóór de Covid-19-crisis werd er al veel gespaard en stond de rente laag.

Dit heeft te maken met twee effecten. Ten eerste het spaardoeleffect: hoe lager de rente, hoe meer geld je moet inleggen om aan het gewenste eindbedrag te komen. En ten tweede het voorzorgeffect: de wereld is een stuk onzekerder geworden.

Beleggen als alternatief

In 2019 was er een toenemende vrees voor een economische crisis waardoor ook toen al een toevloed van spaargeld was. Het is begrijpelijk dat door de lage rente de belangstelling voor beleggen toeneemt. Beleggen leidt op de lange termijn tot een hoger rendement. Vanaf 1947 heeft de Nederlandse beurs 20 negatieve beursjaren gekend. Indien u tien jaar lang belegt, kende u in het verleden vier periodes met een negatief rendement. Dit gold met name voor de mensen die rond het millennium zijn gestart met beleggen en aan het einde van de horizon de kredietcrisis meemaakten. Een beleggingsperiode van dertig jaar kende geen negatieve rendementen.

Het is een mooi alternatief om op de lange termijn vermogen op te bouwen. En met een ’lifecycle methode’ wordt de kans op een negatieve beïnvloeding van het vermogen beperkt. Hierbij wordt de samenstelling van de beleggingsportefeuille steeds defensiever naarmate de doeldatum nadert.

Deze column werd voor het eerst gepubliceerd in de InFinance-special Kansen & Visies 2021.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.