Spannende middag voor consumentenorganisaties

0

De Tweede Kamer debatteert vanmiddag over de Wet afwikkeling massaschade in collectieve actie. Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis en de ANWB zouden graag zien dat de ongewijzigd wordt aangenomen. Consumenten staan daarmee sterker in collectieve acties, zoals we die kennen van beleggingspolissen.

Met de nieuwe wet kunnen representatieve belangenorganisaties en claimstichtingen namens een groep gedupeerden een collectieve schadevergoeding eisen. De rechter kan dan één vertegenwoordiger voor consumentenbelangen aanwijzen en in zijn uitspraak direct een schadevergoeding vaststellen.

Wel winst, geen compensatie

Nu kunnen consumentenorganisaties al wel een collectieve rechtszaak voeren, maar bij een voor hen gunstige uitspraak zullen de gedupeerden alsnog een schikking moeten treffen over een schadevergoeding. Loopt dat op niets uit, dan zijn zij gedwongen om alsnog individueel naar de rechter te stappen.

Bart Combée, directeur Consumentenbond: “Die drempel is veel te hoog; rechtszaken zijn duur en ingewikkeld waardoor consumenten er vaak vanaf zien. Hierdoor wordt schade niet gecompenseerd en blijft het geld in de zakken van de wetsovertreders zitten.” De Consumentenbond strijdt er al decennia voor om collectieve schade te kunnen vorderen namens consumenten.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.