Spaartarieven dalen steeds harder

0

“De spaartarieven dalen steeds harder”, zegt onderzoeksinstituut MoneyView. “Aan het einde van het eerste kwartaal 2016 is de gemiddelde spaarrente bij een saldo van 10.000 euro gedaald tot 0,76%. In de tweede week van augustus 2015 zakte het gemiddelde rentetarief voor dagelijks opvraagbare spaarrekeningen door de psychologische grens van 1%. Sindsdien heeft deze daling van de spaartarieven zich almaar verder doorgezet.”

“De rente daalde in het eerste kwartaal van dit jaar met gemiddeld 0,12%. Dit is bijna het dubbele van de daling in het eerste kwartaal van 2015 (0,07%) en 2014 (0,06%)”, aldus de onderzoekers. “Ten opzichte van de rente in de eerste week van dit jaar gaat het om een procentuele daling van 13,9%. Wat betreft de hoeveelheid rentewijzigingen voor de dagelijks opvraagbare spaarrekeningen is een duidelijke stijgende lijn zichtbaar. Terwijl in het eerste kwartaal van 2014 ‘slechts’ 30 rentewijzigingen werden doorgevoerd door aanbieders van spaarproducten, is dit verder opgelopen tot 44 rentewijzigingen in 2016.”

Valutarisico

Van de dagelijks opvraagbare spaarrekeningen op de Nederlandse spaarmarkt wordt het hoogste rentetarief op dit moment vergoed over het spaargeld op een dollarrekening, namelijk 1,30%. “Dit product kent echter valutarisico, waarmee het een speculatief element heeft. In totaal zijn er nog slechts acht spaarproducten waarbij het rentetarief 1% of hoger is. Het lijkt een kwestie van tijd totdat ook de hoogste spaarrentetarieven onder de grens van 1% duiken. Vooralsnog is er overigens geen enkel product waarbij de spaarrente daadwerkelijk nul is. De laagste rente die momenteel wordt vergoed is 0,2%”, schrijft Moneyview.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.