Spaarrentetarieven opnieuw lager

0

De daling van het gemiddelde rentepercentage bij dagelijks opvraagbare spaarrekeningen (DOS) heeft ook in het tweede kwartaal van 2018 doorgezet. Bij de lange termijndeposito’s (LTD) vonden naast vooral verlagingen, ook vijf renteverhogingen plaats in het tweede kwartaal.

Dit blijkt uit de Spaarrente Barometer van MoneyView. Ten opzichte van het eerste kwartaal is het gemiddelde rentepercentage met 0,02% gedaald. Hierdoor komt de gemiddelde spaarrente aan het einde van het tweede kwartaal uit op 0,21%.

Marginale aanpassingen

In het tweede kwartaal vonden 11 rentewijzigingen plaats. Net als in het eerste kwartaal, ging het ook nu weer in alle gevallen om een verlaging. Op 14 mei 2018 verlaagde Knab voor haar beide spaarrekeningen de rente met 0,04%. Daarmee was het de eerste aanbieder die zijn rentes heeft verlaagd met minder dan 0,05%.Nu de rentetarieven al dicht bij nul procent liggen, is het denkbaar dat meerdere aanbieders in de toekomst hun spaarrentes met minder dan 5 basispunten zullen verlagen.

Hoogste rente

Net als in het eerste kwartaal wordt de hoogste rente vergoed op de online variant van de DHB CombiSpaarrekening van DHB Bank, namelijk 0,55%. Bij dit product geldt echter een beperkende voorwaarde in de vorm van een aankondigingstermijn. Een geldopname dient 99 dagen van tevoren te worden aangekondigd om in aanmerking te komen voor de vergoeding van 0,55%. Voor spaarrekeningen zonder beperkende voorwaarden bedraagt de hoogste rente op dit moment 0,35%. Deze rente wordt door zowel a.s.r. als LeasePlan Bank aangeboden voor respectievelijk de Internet Spaarrekening en Flexibel Sparen.

Lange termijndeposito’s (LTD)

De vijf renteverhogingen op lange termijndeposito’s (LTD) in het tweede kwartaal, waren er minder dan in het eerste kwartaal. Toen nam MoneyYou nog negen verhogingen waar. De recente verhogingen lopen uiteen van 0,05% tot 0,21%, verspreid over verschillende looptijden. Ondanks de enkele verhogingen is, net als bij DOS, het gemiddelde depositotarief in het tweede kwartaal licht gedaald.

Voor deposito’s met looptijden van 1, 5 en 10 jaar zijn de gemiddelde rentevergoedingen, vergeleken met eind maart, gedurende het tweede kwartaal gedaald met respectievelijk 9,0%, 8,4% en 6,6%. De hoogste rente voor een deposito van 1 jaar (1,11%) en 10 jaar (2,00%) wordt op dit moment aangeboden door de Estse Bigbank. De hoogste rente voor een deposito met een looptijd van 5 jaar (1,81%) wordt momenteel aangeboden door het Portugese Banco BNI. Deze partij wordt in Nederland vertegenwoordigd door het online spaarplatform Savedo.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.