Spaarrentes op hoogste niveau in ruim 10 jaar

0

Er wordt flink gestreden om het geld van Nederlandse spaarders. De afgelopen weken verhoogden bijna alle banken de rente op hun spaarrekening fors, constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

“De gemiddelde rente voor een spaarrekening kwam hierdoor voor het eerst sinds 2012 weer boven de 2% uit”, zegt Amanda Bulthuis (foto), expert geld & verzekeringen bij Geld.nl. “De gemiddelde rente op een spaarrekening is nu 2,24%. De hoogste rente die je op een spaarrekening kunt krijgen is nu zelfs hoger dan 3%. Dit komt doordat vooral de buitenlandse banken de laatste weken over elkaar heen vallen om de hoogste spaarrente te bieden. Vandaag hebben bijvoorbeeld nog MeDirect uit Malta en Nordax uit Zweden allebei de rente verhoogd naar 3,06%. Deze banken bieden nu de hoogste rente op een spaarrekening. Vorige week ging de Belgische CKV Bank nog naar 3,05% en betrad het Zweedse Collector de Nederlandse spaarmarkt met 3,01%.”

Actierentes

En dan zijn er nog banken die met actierentes nieuwe klanten proberen te lokken. Bij Open Bank (Spanje) krijg je de eerste zes maanden 3,65% rente en bij Credit Europe Bank 3,55%. “Je kunt dus gerust stellen dat er flink wordt gestreden om de Nederlandse spaarder”, zegt Bulthuis. “Het blijft niet alleen bij de buitenlandse banken, ook Nederlandse banken hebben de afgelopen weken flinke renteverhogingen doorgevoerd. NIBC Direct, LeasePlan Bank, Knab en Centraal Beheer verhoogden eind vorige maand de rentes in één keer met 0,15 tot 0,35%. Deze banken bieden nu 2% rente en LeasePlan Bank zelfs 2,22%. Ook de grote banken maakten flinke sprongen met hun rentes. Bij ING en ABN Amro ging de rente van 1,25 naar 1,50%. Bij Rabobank en SNS Bank krijg je tot 1,7% op een spaarrekening.”

Verdere stijging

Bulthuis: “Dat de spaarrentes flink zijn verhoogd, komt vooral doordat de ECB zijn rente eind september opnieuw heeft verhoogd. Banken kijken bij het bepalen van hun eigen spaarrentes naar deze ECB-rente. De verwachting is dat de ECB-rentes nog een lange tijd hoog blijven. Dat betekent ook dat de spaarrentes voorlopig hoog blijven en ik verwacht dat ze de komende tijd zelfs nog wat verder stijgen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.