Spaarrentes blijven stijgen

0

De spaarrentes zijn na de laatste renteverhoging van de ECB weer verder gestegen. Sinds het besluit op 8 september verhoogden tien banken de spaarrentes. “Dat is een flink aantal en dat komt dus bovenop de renverhogingen die we in juli al zagen toen de ECB de rentes voor het eerst verhoogde ”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl.

“Vooral bij de spaardeposito’s zijn de rentes flink gestegen”, zegt Bulthuis. “Ten opzichte van begin juli is de hoogste depositorente gestegen van 1,65 naar 2,6%. Dit tarief krijg je als je je spaargeld op een deposito van 5 jaar zet bij de Tsjechische J&T Banka. Maar ook als je je spaargeld op een deposito met een looptijd van 1 jaar zet, kun je inmiddels ook al 2% rente krijgen. Dat was begin in juni nog slechts 1%.”

Vrij opneembare spaarrekeningen

Bij de vrij opneembare spaarrekeningen ziet Geld.nl ook aardig wat renteverhogingen. “Vooral de buitenlandse banken en de kleinere online banken, zoals NIBC Direct en Centraal Beheer verhoogden de rentes. Aankomende woensdag gaat de rente van LeasePlan Bank zelfs in één keer van 0,05 naar 0,4%. De hoogste rente op een spaarrekening steeg tussen juni en nu van 0,3% naar 0,65%. Dit tarief krijg je bij Renault Bank uit Frankrijk en bij Big Bank uit Estland.”

Grootbanken blijven achter

Opvallend is volgens Bulthuis dat de grote banken, ABN Amro, ING en Rabobank, de rente op een spaarrekeningen nog niet hebben verhoogd. “Sinds juli zijn de ECB-rentes met in totaal 1,25% verhoogd, maar de grote banken hanteren nog steeds nagenoeg nul procent op hun spaarrekeningen. Dit komt vooral doordat deze banken al over heel veel spaargeld beschikken en minder hun best hoeven te doen om spaargeld aan te trekken. Daarnaast speelt een rol dat banken voorzichtig zijn met het oog op een mogelijke recessie en de inflatie die maar hoog blijft. Toch zou het de grootbanken sieren als ze juist in deze economisch moeilijke tijden in elk geval de ‘kleinere’ spaarders toch wat rente gaven.”

Nog meer rentestijgingen

De ECB zal dit jaar waarschijnlijk nog een paar renteverhogingen doorvoeren. Bulthuis verwacht dan ook dat de spaarrentes de komende maanden nog verder stijgen. “Ook dan zullen we de grootste renteverhogingen weer zien bij de buitenlandse banken die in Nederland actief zijn. Deze banken vallen overigens allemaal onder een depositogarantiestelsel binnen de Europese Unie, waardoor je spaargeld daar op dezelfde manier beschermd is als in Nederland.”

 

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.