Spaarrente voor kinderen aanzienlijk hoger

0

De vergelijkingssite Geld.nl heeft onderzoek gedaan naar de spaarrente die kinderen en volwassenen ontvangen. Kinderen zijn duidelijk beter af.

De historisch lage spaarrentes daar gelaten, zijn kinderen met hun spaargeld wel aanzienlijk beter af dan volwassenen. Op een kinderspaarrekening valt momenteel gemiddeld 0,34% aan rente te behalen, terwijl volwassenen met gemiddeld 0,14% tevreden moeten zijn. Kinderen krijgen dus ruim twee maal meer rente.

Hogere ‘kinderrente’ van tactische aard

Dat banken meer rente over hebben voor het spaargeld van uw zoon of dochter is eigenlijk heel logisch. De bank doet simpelweg op jonge leeftijd al aan klantenbinding. Door kinderen op jonge leeftijd al aan zich te binden, hopen ze dat de kinderen ook als zij volwassen zijn trouwe klanten van de bank blijven.

Daarnaast weten banken dat het spaargeld van kinderen over het algemeen een lange tijd op de rekening blijft staan. Bijvoorbeeld tot het kind gaat studeren. Bij sommige kinderspaarrekeningen staat het geld standaard tot de 18e verjaardag vast. Echter bieden ook de banken waar dit niet het geval is een flink hogere rente op een kinderspaarrekening dan op de ‘gewone’ spaarrekeningen.

Rente jeugdsparen vs reguliere spaarrente

spaarrente

Je geld stallen op de rekening van je kind?

‘Dan zet ik mijn spaargeld toch gewoon op de rekening van mijn kind’, denk je misschien. Maar dat is niet zo slim, volgens Amanda Bulthuis van Geld.nl. “Stort je geld op een rekening die op naam van je kind staat, dan is dat bedrag juridisch gezien ook echt van je kind. Uit rechtszaken blijkt dat kinderen het geld kunnen opeisen, wanneer ouders op naam van de kinderen sparen en dit later er af halen.”

Shoppen loont

Wie geen gokje wil wagen met beleggingen, kan tóch gemakkelijk meer uit zijn spaargeld halen. De hoogste spaarrente voor volwassenen krijg je op dit moment namelijk bij LeasePlan Bank en Moneyou, namelijk 0,25%. Dit is ruim 7 keer meer dan wat de grote banken bieden. ABN AMRO, ING en Rabobank geven nog maar een schamele 0,03% rente. Het loont dus zeker om goed te vergelijken en (een deel van) je spaargeld op een rekening met een hogere rente te zetten.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Avatar