Spaarrente verder richting nul

0

De gemiddelde rente van dagelijks opvraagbare spaarrekeningen is gedurende het tweede kwartaal van dit jaar verder gedaald tot 0,16%. Een renteverhoging lijkt vooralsnog uitgesloten, schrijft MoneyView op basis van de uitkomsten van de nieuwe Spaarrente Barometer. “Voor de laatste renteverhoging moeten we zelfs enkele jaren terug in de tijd gaan.”

In het tweede kwartaal zijn slechts vijftien wijzigingen geregistreerd. Net als afgelopen kwartalen betrof het ook nu weer enkel renteverlagingen. Eén aanbieder presteerde het om in het tweede kwartaal de rente van haar dagelijks opvraagbare spaarrekeningen (DOS) tot twee keer toe te verlagen. Op dit moment is de hoogste rente (0,45%) verkrijgbaar bij de CombiSpaarrekening (99) van DHB Bank. Bij deze spaarrekening moet de klant een geldopname 99 dagen van tevoren aankondigen.

Ongeveer een derde van de vijftig DOS die momenteel worden aangeboden, heeft een rente van 0,05% of lager. Iets meer dan de helft daarvan zijn de spaarrekeningen van de traditionele grootbanken ABN Amro, ING en Rabobank. Er zijn nog slechts zeven DOS waarbij het rentetarief hoger is dan 0,25%. Voor deze producten geldt in alle gevallen dat ze in meer of mindere mate beperkende voorwaarden kennen, zoals bijvoorbeeld een minimale eerste inleg, het van tevoren aankondigen van een opname of een boete bij opnemen saldo van de rekening.

Lange termijndeposito’s

Bij lange termijndeposito’s (LTD) zijn in het tweede kwartaal 46 rentewijzingen geregistreerd. Het overgrote deel van deze wijzigingen betrof verlagingen. In tegenstelling tot DOS zijn er bij LTD ook vier renteverhogingen waargenomen. Drie van de vier vonden plaats bij buitenlandse deposito’s die door spaarplatformen in Nederland worden aangeboden. Het gemiddelde tarief bij LTD met looptijden van 1, 5 en 10 jaar is verder afgenomen ten opzichte van het vorige kwartaal. Deze bedraagt momenteel respectievelijk 0,37%, 0,77% en 0,90%.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.