Spaarrente banken verlaagd

0

De gemiddelde variabele spaarrente zakte in december tot onder de 2%, blijkt uit een inventarisatie van Spaarrente.nl . Veel banken hebben in december nog rentedalingen doorgevoerd. De gemiddelde spaarrente daalde in 2012 met 0,45%, en staat nu op 1,96%. 

Dat juist in de laatste maand van het jaar de spaarrente onder de grens van 2% daalt, noemt de site opvallend. December en januari zijn traditioneel maanden waarin banken proberen nieuwe klanten te werven. In deze maanden ontvangen werknemers namelijk hun eindejaarsuitkering en na de jaarwisseling willen meer mensen gaan sparen. 

De oorzaak van de rentedaling ligt bij de ontwikkelingen in de financiële sector. “Onze renteverlaging van december is doorgevoerd onder invloed van de ontwikkelingen op de geld- en kapitaalmarkt”, aldus Michiel van der Linde, Marketing Manager van Bank of Scotland. 

Vooral de dalende Euribor heeft veel invloed op de spaarrentes. Zo daalde de 1-jaars Euribor van 1,94% in januari 2012 tot 0,54% op 2 januari 2013. Dit is een daling van 1,4%. Ondanks dat de Euribor nauwelijks daalde in december, daalden de variabele spaarrentes wel verder. “Zolang de Euribor zo laag staat, zullen ook de spaarrentes niet stijgen. Ik verwacht dat de spaarrentes voorlopig laag blijven en zelfs nog iets verder zullen dalen”, aldus Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl uit. “Het jaar 2013 start voor spaarders dus niet positief.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.