SP vraagt Adfiz voorbeelden van marktdominantie

0

Tijdens een werkbezoek aan Adfiz-kantoor Klap in Amsterdam stelde SP Tweede Kamerlid Mahir Alkaya de adviseurs kritische vragen over hun onafhankelijkheid ten opzichte van een aanbieder. Tevens vroeg hij Adfiz om hem concrete praktijkvoorbeelden te verstrekken die de marktdominantie van aanbieders aantoont.

Die voorbeelden wil Alkaya meenemen in de politieke discussie. Adfiz gaat graag in op dit verzoek en zal deze voorbeelden met hem delen, zo blijkt uit een verslag van het werkbezoek dat op de website van de brancheorganisatie is geplaatst. Tijdens het bezoek ging Alkaya in gesprek met Jorg Roodbeen van Klap, Marco Kok van Kok advies uit Amstelveen en Jan de Boer van Nemassdeboer. Vanuit Adfiz was Ludger de Bruijn aanwezig en ook financieel medewerker van de SP-fractie, Sebastiaan van den Hout, nam deel aan het rondetafelgesprek, die Adfiz regelmatig organiseert met politici die voor de sector van belang zijn.

In het verslag schrijft Adfiz onder andere: “Alkaya gaf aan oog te hebben voor de positie van consumenten en MKB-ondernemers ten opzichte van grote partijen die de markt domineren. De consolidatieslag die gaande is onder aanbieders en de nadelige gevolgen die dat heeft voor de onafhankelijkheid van adviseurs en de positie van de klant heeft dan ook zijn volle aandacht.”

Marktdominantie

De weigering van aanbieders om klantgegevens te delen met adviseurs kwam aan bod, waardoor deze hun klanten niet goed kunnen bedienen. De adviseurs deelden tevens hun bezorgdheid dat bij te grote dominantie, aanbieders eerder geneigd zijn om ketenpartijen als de adviseur te negeren om zo rechtstreeks zaken te doen met de klant. Hun boodschap was duidelijk; de huidige diversiteit mag niet verloren gaan in de consolidatieslag bij aanbieders. Hierop vroeg Alkaya om concrete voorbeelden vanuit de praktijk met hem te delen, om daarmee de politieke discussie te voeden.

Blijvend contact

Een ander belangrijk onderwerp in het gesprek was de waarde van advies en het belang van toegang tot advies voor met name kwetsbare groepen. Alkaya stond volgens Adfiz open voor de inbreng van de adviseurs, maar vroeg ook naar de onafhankelijkheid van de adviseur ten opzichte van de aanbieder. De adviseurs gingen in op de verschillende vragen van het Kamerlid door inzicht te geven in het dienstenmodel waarmee ze hun klanten bijstaan. Het werkbezoek werd afgesloten met de afspraak dat Mahir Alkaya en Sebastiaan van den Hout met Adfiz in contact blijven over de besproken onderwerpen en de verdere ontwikkelingen rondom financieel advies.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.